vineri, 6 martie 2009

Mancare cu castravete amar



Castravetele amar/Bitter gourd purifica sangele,stimuleaza ficatul si digestia.Este nevoie sa incerci mereu sa consumi pt a te obisnui cu gustul lui amar.


Ingrediente:

2 castraveti amari medii
1 ceapa medie,fin tocata
1/2 lingurita usturoi,fin tocat-optional
2 ardei chilli verzi
1 cm buc ghimbir,ras
1 bucata tamarind de marimea unei lime
1-2 Linguri zahar nerafinat
1/2 -1 pudra pudra Rasam(cantit. egale chimen si piper)*
1/4 lingurita pudra turmeric
1/4 lingurita pudra chilli,optional
1 Lingura frunze coriandru,tocate
sare,dupa gust

Pt temperat:

1 lingurita seminte mustar
1 ardei chilli rosu,uscat
1 praf mare asafoetida
cateva frunze curry
1 Lingura ulei


Pregatire:

Tai felii subtiri castravetii si-i sarezi putin,amesteci bine,ii lasi deoparte cel putin 30 min.Dupa 30 min,scurgi cat de multa apa posibil din ei,ii speli cu apa rece,scurgi,lasi deoparte.
Inmoi tamarindul in apa fierbinte cca 10 min,extragi sucul,lasi deoparte.
Incalzesti uleiul in tigaie,pui semintele mustar,cand incep sa pocneasca,adaugi jumatatile de chilli uscat,asafoetida,frunzele curry.Sotezi cateva secunde.
Amesteci ceapa tocata,usturoiul,le sotezi la foc mediu,pana incep sa miroasa si se rumenesc usor.Adaugi ardeii chil;i verzi,feliile castraveti,ghimbirul,amesteci bine.Le sotezi cca 5 min,pana castravetii se rumenesc usor.Adaugi sucul tamarind,cca 1 cana apa,zaharul,pudra turmeric si sare dupa gust.Aduci amestecul la fiert,la foc mediu.Daca e nevoi adaugi apa in plus,adaugi pudra rasam si pudra chilli rosu.Verifici gustul si potrivesti dupa dorinta.Gatesti la foc mic/mediu inca 5 min,aduci la fiert.Stingi focul,pui coriandrul,acoperi,lasi sa stea cca 10 min,sa se dezvolte aroma.Servesti fierbinte cu orez fiert la abur si muraturi.

pudra Rasam*

reteta aici:
http://www.sysindia.com/kitchen/powder.html

Reteta aici:

Bitter Gourd Saaru

http://www.monsoonspice.com/2008/02/bitter-love.html

Niciun comentariu: