1.Salata telina
Cureti si razi fin radacina telina.Amesteci cu maioneza,piper,usturoi pisat,smantana/suc lamaie.Decorezi cu masline,frunze salata/patrunjel.
Poti amesteca telina rasa cu smantana si ceapa tocata.Decorezi cu salata verde/patrunjel.
O reteta mai simpla:cateva teline mici,le hidratezi punandu-le in apa cca 1 ora.Le tai fin le amesteci cu sare,lasi 1/4 ora,le amesteci cu maioneza si mustar,sare piper,dupa gust.
2.Salata telina cu mere
Ingrediente:
1 telina mare,tije/radacina
2 mere
1 morcov mediu
maioneza din 2 galbenusuri+125 ml ulei+mustar+suc lamaie+sare,dupa gust
Pregatire:
Cureti merele si telina,morcovii,razi fin/mediu.Peste ele torni maioneza,amesteci.Adaugi piper si alte mirodenii dupa gust.In loc de maioneza poti pune iaurt,smantana,castravete,sau sos de usturoiLasi la frigider 1/2-1 ora,servesti.
3.Salata telina si ardei gras
Ingrediente:
3 teline medii
1 ardei gras mare
ardei iute
50-60 g smantana fermentata
1 lamaie medie,sucul
condimente
sare
Pregatire:
Tai ardeiul iute cuburi la fel 1/2 din cel gras.Cureti telina o razi fin,amesteci cu ardeii.Adaugi smantana amestecata cu sucul lamaie,condimentele(in primul rand piper).Amesteci bine si decorezi cu 1/2 de ardei gras pe care il tai fasii subtiri.Dai la rece 1 ora,servesti.
4.Mancare telina
Ingrediente:
6 teline mari
1 ceapa,cuburi
1 morcov mic,cuburi
30 g unt
300 ml supa groasa de carne
sare
piper
legume verzi
Pregatire:
Cureti,speli telina.O pui in tigaie cu apa si sare.Incalzesti untul in tigaie mare,pui ceapa si morcovul,lasi sa se fiarba.Dupa ce s-au fiert adaugi telina,supa carne,condimentele legumele verzi,acoperi si fierbi 1 1/2 ora.Amesteci din cand in cand.Servesti mancarea rece/calda.
http://www.natural-aphrodisiacs.com/foodrecipes/celery-apium-sativum-1.shtml
5.Salata telina fiarta
Ingrediente:
4 teline mari
2 rosii
3-4 Linguri ulei masline/fl soarelui
1 Lingura otet slab
condimente
sare
patrunjel tocat
Pregatire:
Tai 4 teline felii le fierbi in apa cu sare,le scoti cand sunt facute,le usuci bine,pui in bol adaugi ulei,piper,otet,amesteci cu grija sa nu le rupi.Presari patrunjel dupa ce scoti din frigider.Telina felii va avea gust mai bun decat cartofii.
6.Salata telina cu oua si muraturi
Ingrediente:
2 teline mari
100 ml ulei
2 oua
1 lamaie mica,sucul
2 muraturi medii
piper
sare
Pregatire:
Pregatesti intai maioneza dintr-un galbenus crud si unul fiert,ulei,suc lamaie.Tai muraturile,le amesteci in maioneza.Razi telina si o amesteci cu maioneza cu muraturi,pui sare,poti adauga si otet,daca vrei.Decorezi salata cu salata verde si albus de ou taiat felii fine.
7.Piure telina
Ingrediente:
6 teline
3 cartofi medii
2-3 morcovi medii
35-50 g unt
50-100 ml lapte
Pregatire:
Tai sferturi telina o pui la fiert in apa sarata.Dupa ce incepe sa fiarba adaugi cartofii,morcovii,continui sa fierbi.Cand sunt fierte,scurgi apa,pasezi bine telina si cartofii,morcovii,ii treci prin sita.In crema obtinuta adaugi untul,amesteci bine.Dupa ce untul a fost bine incorporat,pui pe foc incalzesti bine,potrivesti de sare.Servesti fierbinte.
8.Telina cu masline
ingrediente:
2 kg telina
200 g mazare
1/4 kg ceapa uscata
400 g arpacas(pearled barley)
150 g ulei
150 g masline
1 Lingura faina integrala grau
suc lamaie
1 lingura piper
sare
marar tocat
Pregatire:
Toci fin ceapa,feliezi telina.Incalzesti uleiul,pui arpacasul curatat,acoperi si prajesti.Prajesti apoi feliile telina.Dupa ce tremini de prajit telina,coci ceapa in aceiasi tigaie.Cand ceapa incepe sa se rumeneasca,adaugi incet faina,amesteci bine,adaugi un pahar apa,potrivesti gustul de ulei si sare,amesteci bine,pui preparatul in tigaie mare.Adaugi telina,maslinele,arpacasul si mazarea.Amesteci si pui mararul.Fierbi la foc iute cca 1/2 ora,la sfarsit acresti cu suc lamaie,dupa gust,pui pe farfurie,decorezi cu salata,patrunjel,dafin.
9.Telina cu ciuperci
Ingrediente:
2 teline
100 g ciuperci
1 ceapa
50-75 ml vin
20 g faina
40-50 g unt/untura
piper
frunze dafin
sare,dupa gust
Pregatire:
Tai telina felii groase,fierbi in apa sarata.Tai ceapa fin o prajesti in 1/2 din cantitatea de unt,cand incepe sa se rumeneasca,pui faina.Adaugi vinul,putina apa,amesteci bine.Condimentezi,lasi sosul la fiert cca 30 min.
Tai ciupercile cuburi mici,le prajesti in restul unt.
Daca telina a fiert,le scoti le pui in tigaie,adaugi sosul care tocmai a fiert,pui ciupercile,amesteci,pui sare,mai fierbi putin,servesti.
10.Telina cu parmezan
Ingrediente:
2 teline mari
100-150 g parmezan ras
1 Lingura unt
pesmet
Pregatire:
Tai felii groase telina,o fierbi in apa cu sare.Cand a firt,o scoti,o pui in tava unsa,presari parmezan si pesmet,amesteci usor,dai la cuptor.Cand parmezanul e aproape topit scoti din cuptor,Torni daca doresti iaurt sau smantana fermentata.
11.Aperitiv cu telina,morcovi,ceapa,patrunjel
Ingrediente:
100-150 ml suc morcovi
50-75 ml suc ceapa
1 lingurita zahar pudra
1 telina mare
patrunjel verde fin tocat
frunze telina,fin tocate
1 praf sare
Pregatire:
Dupa ce razi telina fin o pui in bol,torni desupra sucul morcovi,sucul ceapa,zaharul,amesteci.Adaugi apoi frunzele de patrunjel si telina,sarea.Amesteci toate si lasi la odihna in frigider.
Dupa cca 2 ore,poti bea.
12.Telina cu miere
Ingrediente:
1 telina mare,cca 200 g
800 g miere
busuioc(sweet basil),cel mult 1 lingurita busuioc zdrobit
50-100 ml alcool de calitate
Pregatire:
Razi telina fin,o pui in borcan de 1,5 l,cu busuiocul,amesteci,torni mierea.Inchizi bine borcanul,macerezi la rece si intuneric,45-50 zile,amesteci bine din cand in cand.Treci prin sita fina,adaugi alcoolul.Bautura are efecte benefice daca e bauta regulat si in cantitati mici.
http://www.natural-aphrodisiacs.com/foodrecipes/celery-apium-sativum-2.shtml
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu