luni, 23 martie 2009

Cozonac cu nuci California



Ingrediente:

1/2 cana/ 125 ml merisoare uscate
3 Linguri/45 ml Cointreau

Pt Maia:

2 1/4 lingurite/12 ml drojdie uscata
1/2 cana/ 125 ml lapte cald
1 cana/250 ml faina nealbita/de paine
1 Lingura/15 ml zahar tos


Aluatul:

1/3 cana /75 ml zahar tos
1 ou
2 galbenusuri
2 lingurite/ 10 ml coaja portocala,rasa
1 lingurita/5 ml sare
1 cana/250 ml faina nealbita
1/4 cana/50 ml nuci macinate
3 Linguri/45 ml unt,moale
2 Linguri/ 30 ml ulei rapita
1/2 cana/125 ml nuci,prajite
1 galbenus,usor batut cu 1 Lingura apa
zahar

Pregatire:

In bol mic amesteci merisoarele si Cointreau,lasi sa stea 1 ora/1 zi.
Combini drojdia si laptele in bol mare,lasi sa stea pana se dizolva,cca 5 min,adaugi apoi faina si zaharul.Amesteci la vit mica,pana se combina,transferi aluatul in bol uns,acoperi cu folie plastic si tii in loc cald 1 1/2 ora,pana se dubleaza.
In bolul mixerului,amesteci impreuna restul de zahar,oul,galbenusurile,coaja portocala,sarea,faina si nucile macinate.Adaugi maiaua si amesteci pana aluatul vine impreuna.Framanti cu mana 7 min/la vit mica 4 min,pana se incorporeaza,aluatul e moale.Framanti aluatul cu unt,ulei,merisoare si nuci pana se incorporeaza,coca trebuie sa fie usor lipicioasa.O pui in bol uns,acoperi cu plastic,lasi la loc cald pana se dubleaza,cca 1 1/2 ore.
Ungi o forma de 780 g de panettone sau 6 forme mici de 175 g,sau forme de 15 cm diametru le inalti cu hartie pergament.Imoingi aluatul in jos si-l pui in forma/forme.Acoperi cu plastic,lasi la loc cald cca 1 ora,pana se dubleaza.
Ungi cozonacu cu amestecul de galbenus,presari zahar si pui deasupra o 1/2 nuca.Coci la mijlocul cuptorului la 190*C,cca 45 min pt forma mare si 15 min pt cele mici,incerci cu un cutit inserat in centru,sa iasa curat.Scoti din cuptor,racesti pe gratar complet,servesti.

Reteta aici:

California Walnut & Cranberry Panettone
http://www.walnutinfo.com/recipeInfo.aspx?id=170

Niciun comentariu: