luni, 23 martie 2009

Paine de casa la MDP

Reteta este a masinii de paine ELTA si este pt o paine de 1000g/1kg


Ingrediente:


310 ml apa
560 g faina Tip 650
2 Linguri ulei/unt/margarina-masura mare
1 lingurita sare-masura mica
1 lingurita zahar
1 plic drojdie uscata (2 1/2 lingurite)-nota


Preparare:

In vasul aparatului,torni apa,uleiul,peste ele pui faina,in aceasta faci o gropita, pe lateral,pui intr-o parte zaharul si separat sarea.Poti reduce la 1/2 cantitatea de ulei,sare,zahar.Zaharul se pune doar pt.culoare.Drojdia nu trebuie sa intre in contact cu apa si sarea.Introduci vasul in masina si selectezi programul 2 (de butonul Auswahl),apoi marimea-Grosse 1000g,apoi culoarea-Farbe si aici ai 3 optiuni deschisa,medie,inchisa(la tipul asta le ai degeaba culoarea e aproape insesizabila),la final apesi butonul Start.Cand e gata painea esti avertizat sonor,o scoti din priza/apesi Stop.

Painea poate fi pastrata in vasul de copt,nu in plastic cum obisnuiesc gresit unii,se mentine foarte bine.
Nu folositi sare grunjoasa/de muraturi pt ca zgarie vasul de copt si apoi este mai greu de scos painea-se lipeste-.

masura mica 5ml= 1 lingurita de ceai
masura mare 15 ml= 1 Lingura de masa


Folosesti faina de paine tip 650.

Este bine sa investesti de la inceput mai mult,sa iei una mai performanta,pt ca banii si-i scoate inzecit.La noi minim se face o paine/zi,de cand am luat-o nu sta o clipa,amesteca aluatul de cozonac,de pizza,etc.Scapi de nervii zilnici ca nu se duce copilul/sotul dupa paine.Plus ca poti face o paine sanatoasa fara aditivi si poti pune in ea ierburile aromate care-ti plac,faci si o terapie si zilnic painea poate avea gusturi diferite.

Din painea mea nu lipseste niciodata chimenul,stiti cat e de folositor pt.stomac il linisteste si-l hraneste,il face sa functioneze sanatos,calmeaza durerile de stomac,elimina gazele,pt colici,stimuleaza apetitul,fluidizeaza secretiile bronhice.Il folosesc simplu si in combinatie cu coriandru,sau alte ierburi.Folosesc cateodata si 3-5 ierburi la o paine.

Mai folosesc,seminte anason si fenicul,oregano,rozmarin,tarhon,anason si piper ,salvie,maghiran,cimbru,cimbrisor,busuioc,marar,patrunjel,ierburi italiene si de Provence,etc,am pus chiar si bucatele de branza(nu am mai pus sare)si de usturoi-de mirosea toata casa a friptura.

Concluzia: la cat de putin am dat pe masina,acum nu ma mai pot lipsi de ea.

Nota:

Am folosit drojdie uscata Dr.Oetker,Pakmaya,etc,dar acum folosesc drojdie proaspata ungureasca Budafok,este cea mai buna.Pun 1/3 dintr-un pachet direct in apa/o frec intre degete in faina,la o paine de 1 kg,o las catva timp/peste noapte este cel mai bine,apoi pornesc masina.Iese o paine mult mai gustoasa si crescuta decat cu toate celelalte.Sau am pus-o faramitata direct in apa,am turnat putina faina,am agitat putin sa se faca ca o smantana,am pus restul faina si painea a iesit super.

Niciun comentariu: