sâmbătă, 20 septembrie 2008
Parfeu de ficat de pui cu mere si chutney de sofran
Daca iubesti parfeul de ficat Gordon Ramsay iti arata pas cu pas cum sa obtii un rezultat bun.
Ies 8 mini forme de 100 ml.
Timp pregatire: 30 min
Timp copt:40 min
Ingrediente:
300 g ficat proaspat de pui
200 ml lapte
3 oua,plus 2 galbenusuri
75 g unt,taiat bucati mari
2 lingurite sare de mare
Pt.Reducere:
3 Linguri ulei masline
2 salote,fin feliate
1 frunza dafin
1 crenguta cimbru
1 crenguta rozmarin,tocat
1 Lingura piper alb,zdrobit mare
5 Linguri coniac
150 ml Porto
150 ml Madeira
Pt a sigila/deasupra parfeul:
200 g unt nesarat
un praf nucsoara
1 crenguta rozmarin,frunzele tocate
3 crengute mari de cimbru,numai frunzele
Pt.Chutney:
3 Linguri ulei masline
2 salote,fin tocate
o bucata cat degetul mare(de la mana) ghimbir,curatat,fin tocat
o priza/praf mare sofran
100 g zahar pudra
5 Linguri otet balsamic alb/otet mere
2 mere,curatate coaja,tocate
Pregatire:
1.Macerezi pt o noapte ficatul,sa elimini orice amareala.Scurgi bine intr-o strecuratoare.
Pt Reducere:intr-o tigaie,incalzesti uleiul,pui ceapa,ierburile si piperul 3-5 min,pana se inmoaie ceapa.Adaugi coniacul,flambezi cu grija,inclini spre flacara sau folosesti un chibrit.
2.Odata ce flacara a scazut,fierbi cateva min,pana cand se leaga,(ramane pe lingura),adaugi Porto si Madeira,fierbi inca 10 min,sau pana se reduce la 2/3,lasi sa se raceasca putin.
3.Adaugi la ficat,ouale,galbenusurile si untul,le pui in Reducere,amesteci usor.Odata ce untul aproape s-a topit,adaugi sarea si pper negru,proaspat macinat.Transferi in blender si pasezi 2 min,cureti de pe marginile blenderului.Strecori intr-o cana,presezi cu spatele unui polonic.
4.Torni amestecul in 8 forme de 100 ml.Incalzesti cuptorul la 90*C.Asezi in tava 4 straturi de prosop bucatarie,pui formele deasupra.Torni apa foarte fierbinte/nu fiarta.
5.Testezi daca sunt gata,inclinand pe o parte,parfeul ar trebui sa fie umflat pe marginile formei si sa se clatine in centru cand il scuturi.Scoti formele din tava si le lasi la racit 4 ore sa se intareasca.
6.Pt a sigila parfeul:Topesti untul in tigaie,dar nu fierbi,pui nucsoara,rozmarinulsi 1/2 din frunzele cimbru.Gusti untul sa vezi daca mai asezonezi,si pui cu lingura deasupra parfeului.Presari cimbrul ramas.si dai la frigider sa se intareasca.Il pastrezi in frigider pana la 3 zile.
7.Incalzesti uleiul si adaugi ceapa,ghimbirul si putina sare de mare,dupa care prajesti 3 min.Imprastii sofranul,cerni zaharul si mai continui gatitul cateva min,pana zaharul se topeste si se caramelizeaza,amesteci in tot timpul.
8.Pui marele in otet,le gatesti 5 min,pana se acopera de un sos siropos si se inmoaie.Racesti si servesti.Poti pastra 2 saptamani in vid.
Reteta aici:
Chicken liver parfait with quick apple & saffron chutney
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2191/chicken-liver-parfait-with-quick-apple-and-saffron
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu