marți, 30 septembrie 2008

Budinca lui Noe



Este unul din cele mai vechi si traditionale deserturi din bucataria turca.in unele regiuni de adauga carne,orezul poate inlocui graul,sau in combinatie cu el,poate fi imbogatita cu migdale,alune si coacaze,in loc de zahar se pune melasa,etc.

Ies 10 portii.

Ingrediente:

1 cana/ 180 g grau decorticat
1/3 cana/60 g naut
1/3 cana/ 60 g fasole boabe alba,uscata
2 Linguri/15 g orez
12 cani/ 2,5 kg apa
10 caise/60g uscate
5 smochine/ 125 g uscate
50 g stafide
1 portocala/120 g de dimensiuni mici
1 2/3 cana/300 g zahar
2 Linguri/20 g apa trandafiri
2/3 cana/65g nuci -nu zdrobite
o rodie/50 g de dimensiuni mici


Pregatire:

Pui la inmuiat in vase separate nautul,fasolea,amesteci 1 cana grau cu orezul si 2 cani apa.
Adaugi 3 cani apa pt (1 cana)grau si 2 cani apa pt fiecare(cana) naut,fasole,le pui separat la fiert.Fierbi graul pana de dizolva boabele si iese amidonul afara.Inmoi fructele uscate 2 ore in apa.Pui ingredientele intr-o tigaie si fructele inmuiate,le gatesti 15 min.Tai coaja de portocala fara partea alba,in benzi de 3-4 cm lungime si 1 cm lat,tai feliile de portocala in 4-5 bucati,le pui in amestec si coci 5 min,adaugi zaharul si gatesti inca 1-2 min,iei de pe foc.Adaugi apa de trandafiri si amesteci,pui in cupe,garnisesti cu nuci si seminte rodie.

Reteta si info nutritional aici:

Asure (Wheat Pudding)

www.allaboutturkey.com/tatlilar1.htm

Niciun comentariu: