marți, 3 martie 2009

Perilla(Perilla frutescens)/susan salbatic



Este o buna companie pt tomate.Inainte de recoltare formeaza seminte,foarte invazive.
Este o planta comestibila si medicinala.Frunzele au un gust dulce f placut si sunt folosite in combinatie cu peste,orez,legume,la supe,prajite.Tocate se combina cu ghimbir si se adauga la stir-fry,tempura,salate.Semintele sunt folosite in uleiul de gatit,pt a da culoare si gust muraturilor,in USA e folosita pt condimentarea soaurilor si bomboanelor.Intreaga planta contine nutrienti,vitamine,minerale si este de 2000 de ori mai dulce ca zaharul.
A fost utilizata de secole in medicina orientala ca:antispasmodic,antitusiv,carminativ,diaforetic,emolient,expectorant,tonic,aperitiv, antidot,antimicrobian,antiseptic,antibacterial,antiasmatic.
Studii in curs de desfasurare arata ca aceasta planta este utila in vindecarea multor tipuri de cancer, a multor boli si tulburari.
Este o planta aromatica,ce incalzeste corpul.Infuzia pregatita este utila in tratamentul racelilor,astmului bronsic,tuse si afectiuni pulmonare,prevenirea gripei,greata,varsaturi,dureri abdominale,constipatie,intoxicatii alimentare si reactii alergice(in special de la fructele de mare),pt a restabili sanatatea si echilibrul.
Tulpinile sunt un remediu chinezesc pt diminetile cu greturi si nelinistea fatului in sarcina,desi unii spun ca ar trebui evitata in timpul sarcinii.
Uleiul volatil din planta este folosit pt aromoterapie si parfum.Semintele pot fi folosite la regim,potpuriuri si fum.Planta strivita este un insecticid eficient.

In Asia era considerata cu secole in urma planta sacra trimisa de Dumnezeu pe pamant sa trateze toate bolile.

Ceai medicinal:

1/4 cana iarba uscata,torni peste ea 470 ml apa fiarta,lasi 10-15 min.Bei dealungul zilei pt raceli,gripa,dureri gat,congestii.Poti face inhalatii,pt a curata sinusurile.
Info aici:

Perilla-Perilla frutescens

http://www.altnature.com/gallery/perilla.htm

Niciun comentariu: