sâmbătă, 12 februarie 2011

Omul de zapada-prajitura




Iata o reteta care a avut mare succes.A fost adorata de fiul si nepotii mei.Sigur ca intre timp(20 de ani) reteta umpluturii s-a mai modificat crescand pretentiile,dar forma a ramas aceiasi.Se poate folosi o reteta buna de salam de biscuiti/ce imaginatie ai.

500 gr biscuiti
250 gr nuci macinate
50 gr cacao
1/2 l lapte indulcit dupa gust
2 albusuri
100 gr zahar pudra
vanilie
cateva drajeuri ciocolata
1 buc jeleu rosu

MDP:

Se rup bucatele biscuitii,se pun la inmuiat in laptele indulcit si vanilat.Cand sunt bine patrunsi se adauga nucile amestecate in prealabil cu cacao.Compozitia rezultata nu trebuie sa fie nici prea densa si sfaramicioasa,nici prea moale.
Se imparte pasta obtinuta in 3 parti:1 bulgare mare -corpul,1 bulgare mai mic-capul,1 bulgare si mai mic-jobenul.Se modeleaza in maini trupul-la fel ca la omul de zapada-apoi capul,care se lipeste de trup.

Se bat albusurile spuma tare,se adauga treptat zaharul,batand in continuare,se leaga crema/bezeaua in bain-marie pana ce devine consistenta si lucioasa ca pt bezele.Cu crema obtinuta se glaseaza trupul si capul omului de zapada,turnand-o deasura in fir subtire,"zapada" de pe platou nu se curata.

Se face apoi jobenul:se imparte restul de pasta in 2.Din 1/2 se modeleaza un cilindru-jobenul propriu-zis.Din cealalta 1/2 se face o turtita(ca pt parjoale)-borul jobenului.Se pun una peste alta si apoi pe cap.Daca aluneca se strapunge cu o andrea scurta.Jobenul se poate decupa si dintr-o prajitura coapta:turta dulce,cozonac,chec(nu se glaseaza).Drajeurile se aplica in chip de nasturi pe trup.Pt a face ochii se folosesc 1/2 de drajeuri.Nasul si gura se fac din jeleu rosu.In chip de matura tinuta sub brat se infige o ramurica de brad/una de cimbru(bine curatat de seminte).

Niciun comentariu: