sâmbătă, 11 aprilie 2009

Cozonac Kugelhopf






Ingrediente:

Pt aluat:

1/3 cana stafide mari,umezite
1 1/2 lingurita(rasa) drojdie uscata
1/3 cana lapte caldut
1 2/3 cana faina obisnuita
1/4 lingurita sare
2 oua mari
1 galbenus mare
3 Linguri zahar
8 Linguri/115 g(1/2 cana) unt nesarat,la temp camerei

Pt uns:

4 Linguri unt nesarat
zahar pt presarat

Pregatire:

1.Aduci la fiert putina apa,pui stafidele,inchizi focul,lasi 2 min,scurgi,pui stafidele la uscat pe hartie ab.
2.Pui in bolul mixerului:drojdia si laptele o amesteci cu o lingura lemn,pana se dizolva.Adaugi faina si sarea,amesteci.
3.In bol mic,bati ouale si galbenusul,usor cu furculita.In bolul mixerului torni ouale,incorporezi.Adaugi zaharul,maresti viteza la mediu-mare,bati pana aluatul vine impreuna,cca 5 min.Reduci viteza la mediu,adaugi untul in 4-6 loturi,storci fiecare bucata sa o inmoi inainte sa o pui,bati pana e aproape complet incorporata apoi adaugi urmatoarea.
4.Cand adaugi untul aluatul va fi f moale.Maresti vit la mediu-mare,cureti de pe marginea bolului,pana coca se desprinde de pe marginea bolului,se uraca pe carlig,cca 10 min.Adaugi stafidele.Pui in alt bol curat,acoperi cu plastic,lasi la crescut in loc cald pana se dubleaza,cca 1 1/2 ora/in functie de caldura camerei.
5.Presezi aluatul in jos cu palma,acoperi bolul din nou,dai la frigider.Il presezi in jos la fiecare 30 min,pana se poreste din crescut cca 2 ore.Lasi peste noapte la frigider.(Aluatul sta bine pana la 2 zile in frigider)
6.Ungi cu unt generos o forma de 23cm (8-9 cani capacitate)si pui aluatul racit in ea.Acoperi cu hartie pergament unsa cu unt sau cerata si lasi in loc cald la crescut,cca 2-3 ore pana umple aproape forma.
7.Cand aluatul a crescut aproape in totalitate,il pui in centrul cuptorului preancalzit la 190*C.
8.Scoti hartia si coci cozonacul 10 min.Acoperi forma cu folie si coci inca 15-20 min,pana e maro-auriu si a crescut.Pui o hartie copt intr-o tava,o asezi pe gratar,rastorni cozonacul din forma pe gratar.

Pt uns:


1.Topesti untul si ungi cozonacul cald,sa-l absoarba,presari peste cozonacul fierbinte zaharul,racesti la temp camerei.
2.Inainte servit il presari cu zahar pudra.

1 cana=250 ml

Reteta aici:

Kugelhopf

http://allpurposegirl.blogspot.com/2008/11/kugelhopf.html

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu inteleg care este proportia de drojdie si faina sint cifre intregi si fractionale? atunci pune o virgula dupa intregi ca sa fie mai clar pentru toti !te rog sa-mi trimiti raspunsul ( pe mail naskwik@yahoo.com)! astept cu nerabdare sa-l incerc!

Mariana spunea...

drojdie uscata=1,5 lingurita(rasa),
faina obisnuita=1+2/3 cana ,
1 cana=250 ml(nu grame),
8 Linguri unt=115 g sau 1/2 cana