vineri, 24 aprilie 2009

Supa urzici



Ingrediente 4 portii:

250 g frunze urzici,tinere
50 g ulei/unt
1 ceapa mica,tocata
250 g cartofi fierti,curatati,cuburi
900 ml(3 3/4 cana)lapte
1 lingurita din fiecare(amestecate,tocate,proaspete)maghiran,salvie,cimbru de lamaie
1 lingurita leustean,tocat
2 Linguri,smantana si patrunjel,tocat,optional

Pregatire:

Incalzesti ulei in cratita,pui ceapa tocata,o sotezi incet pana e transparenta,adaugi urzicilesi le calesti usor cca 10 min.Adaugi cartofii,ierburile,lapte,fierbi la foc mic 10 min.Lasi la racit ,pui in blender,lichefiezi.Repui in cratita la foc mic.Adaugi putina smantana in fiecare farfurie si patrunjel,servesti cu paine frantuzeasca.

Indicatii terapeutice urzica:

Principalul beneficiu:hemoragiile interne,diuretic,icter,hemoroizi,laxativ.Este folosita in probleme dermatologice,incluzand eczema.Este un tonic valoros oferind cele mai bune surse de minerale,dupa lunile de iarna.Sunt un excelent remediu pt anemie.Continutul in Vitamina C,fac ca fierul pe care il contin sa fie absorbit in mod adecvat.

Alte utilizari:

Plantele intregi coloreaza lana in verde/galben.Din urzici se face un spray bun impotriva afidelor(paduchi de frunze).Alegi o galeata plina cu urzici,torni apa(ploaie)peste ele,acoperi etans si lasi 1 saptamana la macerat.Strecori lichidul il pui in pulverizator si uzi plantele infectate.Urzicile au renumele ca previn caderea parului si-l fac moale si stralucitor,elimina matreata.

Urzicile pt clatit

Foloseste urzica pt a te clati la finalul spalarii parului,masezi infuzia pe scalp si si dai prin par cu pieptenele o data la 2 zile,pastrezi in flacon mic in frigider.
1 mana plina urzici la 1/2litru apa.Le speli bine si le pui in cratita emailata cu apa rece sa le acoperi,aduci la fiert,acoperi si fierbi la foc mic 15 min,strecori,lasi la racit.


Reteta si info aici:

Nettle Soup
http://www.herbandsupplement.info/nettle.html

Niciun comentariu: