vineri, 17 aprilie 2009

Tort cu glazura si crema caramel



Ingrediente:

10 Linguri unt nesarat la temp camerei
1 si 1/4 cani zahar tos
1/2 lingurita sare
1/3 cana sirop caramel-vezi reteta
2 oua,la temp camerei
extract vanilie,putin
2 cani faina obisnuita
1 cana lapte,la temp camerei

Pregatire:

Preancalzesti cuptorul la 175*C.Ungi cu unt o forma de 23 cm inalta de 5-6 cm.In bolul mixerului freci crema untul ,adaugi zaharul si sarea,freci pana se deschide la culoare si e pufos.Treptat adaugi siropul caramel la temp camerei.Cureti marginile bolului,maresti viteza.Adaugi ouale,vanilia putin cate putin,amesteci bine dupa fiecare adaugare.Cureti din nou de pe marginea bolului,bati amestecul pana se deschide la culoare si e uniform.Cerni faina si praful copt.Cu mixerul la mic,adaugi 1/3 ingred uscate cand sunt incorporate,adaugi 1/2 din lapte putin cate putin.Adaugi alta 1/3 din ingred uscate apoi alta 1/2 lapte si la sfarsit cele uscate.Cu o spatula amesteci de cateva ori sa fie aluatul omogen.Torni in forma pregatita.Pui forma pe hartie copt sau pe o tava.Coci pana se trage de pe marginea formei si scobitoarea introdusa in centru iese curata.Racesti complet inainte de umplut.Blatul se va pastra 3 zile la temp camerei.

Siropul caramel:

Ingrediente:

2 cani zahar
1/2 cana apa
1 cana apa(pt oprit procesul de caramelizare)

In oala mica inalta de otel inox,amesteci apa si zaharul pana ai un amestec,ca un nisip umed.Cu o pensula umeda,dai jos de pe margine orice cristal de zahar.Dai focul mare,gatesti pana capata culoarea cihlimbarului,atunci adaugi 1 cana apa cu atentie(sare caramelul),amesteci la foc peste mediu,pana se reduce putin si se simte lipicios intre 2 degete(astepti intai sa se raceasca intr-o lingura,apoi pui degetul).


Crema caramel:

12 Linguri unt nesarat
453 g zahar pudra cernut
4-6 Linguri smantana grasa de frisca/heavy cream
2 lingurite extract vanilie
2-4 Linguri sirop caramel
sare de mare,dupa gust

Gatesti untul pana capata culoarea brun,torni in sita fina lasi la racit.In bolul mixerului pui untul,adaugi zaharul cate putin,daca amestecul e prea gros adaugi putin sirop caramel si smantana,repeti pana amestecul zaharul e bine incorporat si amestecul omogen.Adaugi sare dupa gust.

Reteta aici:

CARAMEL CAKE WITH CARAMELIZED BUTTER FROSTING
http://dessertpro.blogspot.com/2008/11/caramel-cake-with-caramelized-butter.html

Niciun comentariu: