luni, 13 aprilie 2009

Cum faci oua de ciocolata



Ingrediente:

ciocolata


1.Cu un ac,faci o gaura in partea mai mare/lata a oului,introduci varful unui cutit pt a mari gaura.Cu un burghiu rotativ,echipat cu un burghiu de 0,9 cm,largesti gaura sa ai cel putin 1 cm diametru.
2.Tii oul cu gaura in jos,scoti continutul.Repeti cu restul de oua.
3.Sterilizezi ouale:le cufunzi in apa rece cu 1 lingura otet alb,aduci la fiert,iei spuma ce se ridica deasupra,fierbi 10 min.Le lasi la uscat asezata pe un ac/betisor.Daca nu sunt vopsite,le lasi 2-3 zile sa se usuce complet.
4.Daca vopsesti ouale:amesteci 4 linguri otet cu 12 picaturi colorant albastru alimentar si 2 cani apa fiarta,in bol emailat.Separat umplii 1 cana cu otet alb.Cu o lingura plasticbagi oul in otet,apoi in vopsea 2-3 min.Le usuci pe prosop hartie,le usuci-vezi sus.
5.Cu un cutit ascutit toci fin 1,365kg ciocolata neagra.Pastrezi 1 cana ciocolata;restul o pui in bol.
6.Temperezi ciocolata:pui bulul pe baie apa la foc mic.Topesti ciocolata,amesteci ocazional,pana temperatura arata ca ciocolata are 55*C.Iei de pe foc;amesteci in ciocolata topita pe cea pastrata,amesteci pana se topeste complet.Torni 2/3 ciocolata topita pe suprafata de lucru curata(marmora/otel inox).O intinzi in strat subtire cu spatula.Apoi aduni ciocolata impreuna,o intinzi iar si repeti pana termometrul arata 27-28*C.
7.Pui ciocolata in bol peste cea ramasa.Amesteci pana are 27-28*C.Pui bolul pe apa calda si o reancalzesti la 31*C.Verifici consistenta,pui o lingura ciocolata si ar trebui sa de intareasca in 2 min,sa fie tare si lucioasa.
Nota:aceasta temp. ar trebui sa fie mentinuta pt a umple ouale,tii termometrul in ciocolata,verifici temp frecvent.Pastrezi bolul in prosoape incalzite sau il tii pe apa calda nu fierbinte.
8.Pui ouale in caserola carton.Pui cornetul de patiserie in pahar inalt,il umplii cu cornetul cu ciocolata,il tai la varf sa ai o gaura de o,6 cm.
9.Pt a face oul intarit:introduci varful cornetului in fiecare ou si umplii cu ciocolata(cca 1/4 cana pt fiecare ou;umplii cornetul din nou daca e nevoie).Lasi sa se intareasca complet cca 4 ore.
10.Alternativ:umplii ouale cu Ganache:umplii ouale cu ciocolata,apoi lasi 5 min sa se intareasca ciocolata,o scurgi intr-o cana masurat,scuturi sa se scurga cat mai multa ciocolata(nu o pui peste ciocolata temperata)Lasi sa se intareasca complet.
11.Umplii un cornet cu(vezi reteta);tai sa ai o gaura de 0,6 cm,il introduci in ou,il umplii cu Ganache.Atingi usor pe un prosop bucatarie oul pt a se elimina aerul,umplii deasupra;continui cu ouale ramase.Refrigerezi pana se intaresc,cca 4 ore.
Ouale umplute cu Ganache,pot fi refrigerate pana la 1 saptamana,ouale intarite(pct 9)pot fi pastrate la rece pana cand le servesti.

Cum faci Ganache:

Pt Ganache-ul demidulce:pui 2 cani smantana grasa/heavy cream si 455 g ciocolata demidulce.
Pt Ganache-ul de ciocolata cu lapte sau ciocolata alba,folosesti 1 1/4 cana smantana grasa/heavy si 568 g ciocolata lapte/alba.Adauci la fiert(nu fierbi),torni peste ciocolata tocata din bol mediu.
Lasi sa stea 5 min;pana se omogenizeaza.Pui o folie plastic direct pe suprafata,lasi sa stea,amesteci din cand in cand,pana se raceste suficient sa poti pune in cornetul patiserie,(nu mai calda de 26,6*C)1-2 ore.
Nota:Fiecare marca de ciocolata necesita timp diferit pt temperat.(nu mai trec tipurile ciocolata si temp pt ca nu le avem).

Reteta aici:

Chocolate Egg How-To

http://www.marthastewart.com/portal/site/mslo/menuitem.3a0656639de62ad593598e10d373a0a0/?vgnextoid=3f65ce908332f010VgnVCM1000003d370a0aRCRD&vgnextfmt=default

Niciun comentariu: