vineri, 10 aprilie 2009

Tort cu crema caramel si ciocolata



Tortul are 4 straturi:blat,ciocolata Ganache,caramel sarat,migdale prajite.

Crema caramel:

1 cana zahar
1/4 cana apa
2 Linguri sirop porumb,light
1/2 cana smantana grasa de frisca/heavy crem
1/4 cana(57 g)unt nesarat,cuburi
1/2 lingurita suc lamaie,proaspat
1 praf mare sare fina(fleur de sel)+ pt asamblare

Crema Ganache si glazura:

682 g ciocolata amaruie,tocata
3 cani smantana grasa de frisca/heavy


Blatul:

2 cani zahar
1 3/4 cana faina obisnuita
3/4 cana cacao
1 1/2 lingurita praf copt
1 1/2 lingurita bicarbonat sodiu
1 lingurita sare
1 cana lapte
2 oua mari
1/2 cana/113 g unt nesarat,topit
1 cana apa calda
1 Lingura pudra instant espresso/nes
1 1/4 cana migdale,tocate

Pregatire:

Crema caramel:


Amesteci zaharul,1/4 cana apa,siropul porumb in oala medie adanca,la foc mic pana se dizolva zaharul.Maresti focul la mediu;acoperi oala si gatesti 4 min.Iei capacul,dai focul la mare.Fierbi,cca 6 min fara sa amesteci pana siropul capata culoarea cihlimbarului,ocazional ungi marginile vasului cu pensula umezita cu apa.Iei de pe foc.Adaugi smantana(amestecul face bule).Bati untul,apoi adaugi smantana,sucul lamaie un praf sare,racesti complet.O poti face cu 3 zile inainte.Acoperi si racesti.Inainte de folosit,aduci la temp camerei.


Crema Ganache si glazura:

Pui ciocolata in bol mare.Adauci smantana la punctul fierbere,o torni peste ciocolata,lasi 1 min sa se inmoaie,bati pana ciocolata e omogena.Racesti apoi acoperi si recesti peste noapte.Ganache-ul poate fi facut cu 3 zile inainte.Pastrezi la frigider.Inainte de folosit aduci la temp camerei.


Blatul:

Pozitionezi gratarul in centrul cuptorului,preancalzesti la 175*C.Ungi cu unt 2 forme de 22 cm.Pui la baza hartie ,ungi cu unt si pudrezi cu faina.
Cerni zaharul,faina,cacaoa,praful copt,bicarbonatul,sarea in bol mare.Adaugi laptele,ouale,untul topit.Cu mixerul bati la vit medie,pana se amesteca.Maresti viteza si bati 2 min.Adaugi 1 cana apa calda si in ea dizolvi cafeaua,pui in aluat,bati bine,aluatul e subtire.Il imparti in 2 forme(cca 3 cani in fiecare).
Coci pana batul inserat in centru iese curat,cca 32 min.Racesti in forma 10 min,treci cutitul pe margine,rastorni pe gratar,cureti hartia pergament,racesti complet.

Cu un cutit ascutit tai blatul in 1/2 pe orizontala.Pui 1 blat pe platou,intinzi 1/2 cana Ganache,la temp camerei.Pui 3/4 cana Ganache in cornet cu varful de 1 cm,rotund.Pui crema incepand de la margine in inele.Intinzi 1/4 cana la temp camerei crema caramel in interiorul inelului,Presari crema caramel cu 1 praf mare de sare,apoi 1 lingura migdale.Deasupra pui alt blat,Ganache,inelul Ganache,crema caramel,fleur de sel/sareasi migdale.Repeti cu al treilea blat.Deasupra pui al 4 lea blat,Intinzi restul Ganache desupra si pe margini.Presezi restul migdale pe margine.Il poti face cu 2 zile inainte.Acoperi racesti.Lasi sa stea 1 ora la temp camerei.

Reteta aici:

Chocolate Cake with Fleur de Sel Caramel Filling

http://www.bonappetit.com/magazine/2008/09/chocolate_cake_with_fleur_de_sel_caramel_filling

Niciun comentariu: