vineri, 10 aprilie 2009

Tort perfect



Pt blat:

2 1/4 cani faina prajituri
1 Lingura praf copt
1/2 lingurita sare
1 1/4 cani lapte integral/batut(lapte batut si lamaie)
4 albusuri mari,batute
1 1/2 cana zahar
2 lingurite coaja lamaie
113 g/8 Linguri unt nesarat,la temp camerei
1/2 lingurita extract lamaie

Pt crema unt:

1 cana zahar
4 albusuri mari
340 g unt nesarat,la temp camerei
1/4 cana suc lamaie(de la 2 lamai)
1 lingurita extract vanilie


Pt finisat:

2/3 cana gem zmeura fara seminte,incalzit usor pt a se putea intinde
cca 1 1/2 cana cocos indulcit

Pregatesti:

Pui raftul in centrul cuptorului,preancalzesti la 175*C.Ungi cu unt 2 forme rotunde de 23/5 cm.Pui la baza hartie pergament unsa/cerata.Pui formele pe hartie copt.


Pregatire:

Cerni impreuna:faina,praful copt,sarea.Amesteci impreuna laptele si albusurile in bol mediu.Pui zaharul,coaja lamaie in bolul mixerului,freci cu degetele pana zaharul se aromeaza si se umezeste.Adaugi untul si bati la vit medie 3 min,pana se albesc.Adaugi extractul, 1/3 din amestecul faina,bati la vit medie.Adaugi 1/2 din amestecul de lapte si ou apoi adaugi 1/2 din ingred uscate ramase,amesteci pana se incorporeaza.Adaugi restul de lapte si ou,omogenizezi apoi ingred uscate ramase.La sfarsit bati aluatul 2 min,bine sa se amestece bine si aereze.Imparti aluatul in 2 tavi,nivelezi cu spatula deasupra.Coci 30-35 min sau pana creste bine si este elastic la atingere-cutitul inserat in centru iese curat.Transferi la racit pe gratar,racesti cca 5 min,apoi treci cutitul pe margine,rastorni,scoti hartia.Intorci si racesti la temp camerei,poti pastra peste noapte la temp camerei in vas etans sau congela pt 1-2 luni.
Pt crema unt:Pui zaharul si albusurile in bolul mixerului,pui pe baie apa la foc mic,amesteci constant,tii la cald pana e calda la atingere cca 3 min.Zaharul ar trebui sa se dizolve si amestecul va fi lucios.Iei de pe foc.
Bati bezeaua la vit medie pana se raceste,cca 5 min.Adaugi untul treptat,bati si omogenizezi.Odata untul incorporat,bati crema la vit medie-mare pana se ingroasa si e f omogena cca 6-10 min.
Daca in acest timp se separa crema doar trebuie batuta si vine impreuna.
La vit medie,adaugi treptat sucul lamaie treptat bati dupa fiecare adaugare sa se absoarba bine,adaugi vanilia apoi.
Ar trebui sa ai o crema lucioasa,catifelata,omogena de un alb curat.Presezi o folie plastic deasupra cremei,lasi deoparte putin.
Pt a asambla tortul,tai blatul orizontal in 1/2 cu un cutit ascutit.
Pui un blat si-l inconjori cu hartie pergament.Intinzi 1/3 din gem,il acoperi cu 1/4 din crema unt.
Pui deasupra alt blat,intinzi 1/3 gem,repeti.Dupa ce pui ultimul blat,intinzi crema unt( pe care o amesteci cu cocosul) peste tot.Il poti servi imediat,dar e bine sa fie lasat sa se aseze cateva ore la temp camerei,nu in frigider.

Reteta aici:

Perfect Party Cake (Original Recipe from Baking from My Home to Yours)

http://barbarabakes.blogspot.com/2008/03/daring-bakers-perfect-party-cake.html

Niciun comentariu: