1 farfurie adanca
plina cu prune curatate
1 kg zahar
3 pahare apa
vanilie
½ lamaie
Se aleg prune de
toamna brumarii,tari se curata de pielite(se pun prunele intr-un tifon apoi in
apa clocotita,se tin numai pana apa incepe din nou sa clocoteasca,se scot,se
pun in apa rece)>Se pun in apa de var,se tin 2-3 ore.in locul apei de var
poti folosi bicarbonat:1 ½ litru apa,1 lingurita bicarbonat,sepun prunele
curatate de pielita,se tin 5-0 min.Se clatesc cu apa rece,se scot samburii cu
un betisor,se zvanta bine.Cand siropul e bine legat se pun prunele,vanilia,se
fierbe ca la dulceata de caise coapte.Dulceata capata o aroma deosebita total
daca se adauga cateva frunze de Indrusaim(muscata creata).Acestea se pun in
dulceata imediat cand se ia de pe foc si se scot cand se toarna in borcane.Se
pot uple cu miez de nuca decojit imediat ce se scot samburii.Se pune miezul de
nuca in apa clocotita,se lasa sa dea 2-3 clocote apoi cojim pielita.
Reteta:
Natalia
Tautu-Stanescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu