marți, 4 decembrie 2012

Dulceata de prune coapte


1 farfurie adanca plina cu prune curatate
1 kg zahar
3 pahare apa
vanilie
½ lamaie

Se aleg prune de toamna brumarii,tari se curata de pielite(se pun prunele intr-un tifon apoi in apa clocotita,se tin numai pana apa incepe din nou sa clocoteasca,se scot,se pun in apa rece)>Se pun in apa de var,se tin 2-3 ore.in locul apei de var poti folosi bicarbonat:1 ½ litru apa,1 lingurita bicarbonat,sepun prunele curatate de pielita,se tin 5-0 min.Se clatesc cu apa rece,se scot samburii cu un betisor,se zvanta bine.Cand siropul e bine legat se pun prunele,vanilia,se fierbe ca la dulceata de caise coapte.Dulceata capata o aroma deosebita total daca se adauga cateva frunze de Indrusaim(muscata creata).Acestea se pun in dulceata imediat cand se ia de pe foc si se scot cand se toarna in borcane.Se pot uple cu miez de nuca decojit imediat ce se scot samburii.Se pune miezul de nuca in apa clocotita,se lasa sa dea 2-3 clocote apoi cojim pielita.

Reteta:

Natalia Tautu-Stanescu

Niciun comentariu: