1 farfurie plina cu
caise curatate
1 kg zahar
2 l apa de var
vanilie
3 pahare apa
samburi de caise
curatete de pielita
½ lamaie
Se aleg caise nu prea
coapte,tari,se curata coaja cat mai subtire,se pun in apa de var,se tin 3 ore
pt. a se intari.In lipsa de var se pot punr\e intr-o solutie de bicarbonat,1
lingurita bicarbonat la 1 ½ litru apa,se lasa 5-10 min.Se scot samburii cu ajutorul
unui betisor,se limpezesc bine in cateva ape reci.Se scurg bine de apa.Samburii
se oparesc cu apa clocotita,se curata de pielita.Zaharul cu apa se dizolva la
foc mic,cand s-a dizolvat pui la foc iute pana siropul se leaga bine ,se ia de
pe foc,se introduc caisele,samburii,vanilia si dupa 10-15 min.se pun la foc
iute.Dupa cateva clocote se retrage din nou vasul de pe foc,se lasa sa stea
15-20 min. pana caisele lasa toata zeama.Se asaza din nou la foc iutesa fiarba
bine,se ia spuma,se agita vasul sa nu se prinda caisele.Cand dulceata e aproape
gata se adauga zeama lamaie apoi dupa caateva clocote incerci siropul si daca
cade bob pe farfurioara dai jos de pe foc,e gata.
Reteta:
Natalia
Tautu-Stanescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu