marți, 4 decembrie 2012

Dulceata caise coapte


1 farfurie plina cu caise curatate
1 kg zahar
2 l apa de var
vanilie
3 pahare apa
samburi de caise curatete de pielita
½ lamaie

Se aleg caise nu prea coapte,tari,se curata coaja cat mai subtire,se pun in apa de var,se tin 3 ore pt. a se intari.In lipsa de var se pot punr\e intr-o solutie de bicarbonat,1 lingurita bicarbonat la 1 ½ litru apa,se lasa 5-10 min.Se scot samburii cu ajutorul unui betisor,se limpezesc bine in cateva ape reci.Se scurg bine de apa.Samburii se oparesc cu apa clocotita,se curata de pielita.Zaharul cu apa se dizolva la foc mic,cand s-a dizolvat pui la foc iute pana siropul se leaga bine ,se ia de pe foc,se introduc caisele,samburii,vanilia si dupa 10-15 min.se pun la foc iute.Dupa cateva clocote se retrage din nou vasul de pe foc,se lasa sa stea 15-20 min. pana caisele lasa toata zeama.Se asaza din nou la foc iutesa fiarba bine,se ia spuma,se agita vasul sa nu se prinda caisele.Cand dulceata e aproape gata se adauga zeama lamaie apoi dupa caateva clocote incerci siropul si daca cade bob pe farfurioara dai jos de pe foc,e gata.

Reteta:

Natalia Tautu-Stanescu

Niciun comentariu: