1kg zahar
1 pahar mare cu zeama
zmeura(cca 1 kg fructe)
Fructele se spala se
scurg bine de apa se introduc intr-un vas unde se zdrobesc bine cu o lingura de
lemn scotand toata zeama din fructe,strecori prin tifon dublu,lasi la
limpezit.Apoi se toarna intr-un pahar mare nu se umple complet se lasa cam 1 cm
golsi se completeaza cu apa rece.Se asaza zaharul in vasul pt. serbet iar pe
deasupra se toarna zeama de zmeura se amesteca bine se lasa la foc mic 10-15
min. pana s-a dizolvat zaharul.Se lasa la foc tare 15-20 min.Cand incepe sa se
formeze basicute se trage de pe foc si se incearca daca siropul e bine legat
turnand 2-3 picaturi intr-o ceasca cu apa rece,trebuie sa cada bob nu sa se
imprastie in apa.Se ia de pe foc se acopera cu servet ud si se lasa sa se
raceasca.Cand serbetul e caldut se fixeaza vasul pe un scun si se incepe frecatul
cu facaletul de lemn intr-o singura directie pana ce serbetul se taie isi schimba
culoarea,dispare luciul si devine mat).
Cand e gata se toarna in borcane.Dupa ce
s-au racit complet borcanele se acopera cu hartie pergament/celofan.
Reteta:
Natalia Tautu-Stanescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu