Se aleg caise bine
sau chiar usor trecute din copt.Se apala se aburesc/oparesc 1-2 min,pana
pielita plesneste.Se taie in doua,se scot samburii,apoi se asaza imediat la
uscat pe un singur rand pe schelete de scanduri cu tifon deasupra.Uscarea e
inceata si multa atentie la soare 5-7 zile.Caisele uscate se inegresc,pt a
preveni acest aspect urat inainte de a fi puse la uscat se afuma cu
sulf.Sulful(baton se pune intr-un vas de pamant in lada pt afumat.Afumarea
dureaza 2-3 ore in functie de cantitatea fructelor.Pt. 50 kg e necesar 2-3 g
sulf.Caisele se pot usca si-n cuptor,se asaza jumatatile cu partea taiata in
jos(spre izvorul de caldura).Pt a controla daca-s bine uscate se strang in mana
cateva si daca dandu-le drumul cad lipite la un loc mai e necesar sa fie
uscate.Se pun in saculeti de panza sau cutii la fel ca prunele.Contin
vitaminele:A,B1,B2,PP,Ca,Fe,P.
Reteta:
Natalia
Tautu-Stanescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu