miercuri, 28 noiembrie 2012

Conservarea prunelor prin uscare




Se usuca prune tomnatice,brumarii care se lasa in pom pana se incretesc in jurul coditei pt. a fi mai dulci.Se spala si se oparesc in apa clocotita 1-2 min,iar pielita se crapa(aceste crapaturi grabesc evaporarea apei grabind uscarea).Se scurg bine,se asaza la soare,peste ele se pune o panza rara.Se usuca incet la soare 8-10 zile din cand in cand se intorc.Pt. a obtineprune de calitate se tin la soare 5-6 zile apoi in cuptor 8-10 ore la 70-75 C.Prunele bine uscate raman moi si se indoaie usor,samburii sunt lipiti de fructe,cand se striveste pruna nu trebuie sa lase suc deloc.Ca sa capete un aspect mai placut prunele se oparesc in apa fierbinte 80 C,1-3 min. apoi uscam la soare.Se pastreaza in saculeti de panza care se atarna in boxe,camari,poduri uscatesi aerisite.Din 50 kg prune proaspete obtii13-14 kg prune uscate.Contin:vitaminele:A,B1,B2,PP,C,Na,K,Ca,Mg,Fe,P,Cl.

Reteta:

Natalia Tautu-Stanescu

Niciun comentariu: