joi, 6 decembrie 2012

Caise zaharate(confiate)


2 kg caise
1 kg zahar
1 litru apa

Caisele bine coapte,sanatoase,se rup in doua,se asaza pe o planseta sa se scurga de apa.Se pune zaharul cu apa pe foc si se lasa sa dea cateva clocote pana se obtine un sirop subtire mai putin legat decat cel de dulceata.Se introduc caisele si se lasa pe foc pana incepe sa fiarba.Se retrage vasul si se lasa sa se raceasca.A doua zi se scot caisele pe o strecuratoare iar siropul se lasa pe foc sa fiarba.Cand e bine legat(ca pt. dulceata)se pun caisele si se lasa sa dea un clocot,se retrage din nou vasul.In ziua urmatoare se scot caisele pe o strecuratoare sa se scurga siropul.Se asaza apoi una cate una pe o planseta la uscat sau in cuptorul cald(30-35 C)Cand sunt aproape uscate se trec prin zahar tos i se lasa sa se usuce bine.Siropul poate fi folosit la alt rand de caise sau la prepararea gemului,marmeladei,etc.Se pastreaza in cutii avand hartie alba intre straturi la loc uscat si rece.

Reteta:

Natalia Tautu-Stanescu

Niciun comentariu: