marți, 10 martie 2009

Coaste afumate cu glazura whisky a la Rob



Ingrediente 6 portii:

Pt frecat carnea/rub:

1/2 cana/125 ml piper macinat
1/4 cana/ 62 ml paprika
2 Linguri/ 30 ml zahar brun
1 Lingura/ 15 ml sare de telina
1 Lingura/ 15 ml pudra chili
2 lingurite /10 ml pudra usturoi
2 lingurite/10 ml pudra ceapa
3 bucati coasta de 1360 g fiecare
3 cani aschii lemn (pt gratar)

Pt uns:

3/4 cana/188 ml whisky
3/4 cana/188 ml otet de mere
1/2 cana/125 ml apa

Sosul pt gratar/BBQ:

1/4 cana/62 ml unt
1/4 cana /62 ml ulei rapita
2 cepe medii,tocate
1 cana/250 ml whisky
2/3 cana/167 ml ketchup
1/3 cana/84 ml otet mere
1/2 cana /125 ml suc portocale
1/2 cana/125 ml sirop artar pur
1 Lingura/15 ml melasa
2 Linguri sos worcester
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita sare telina


Pregatire:

1.Combini toate ingred pt frecat carnea in bol mare.Imparti amestecul in 1/2 si pastrezi o 1/2 pt mai tarziu.Asezi coastele (frecate cu 1/2 din amestec)in punga plastic,marinezi in frigider peste noapte.
2.Cu 1/2 ora de a le pune pe gratar,le scoti din frigider si din punga,presari restul de condimente(1/2 ramasa).
3.Lasi coastele 1/2 ora sa ajunga la temp. camerei,pt a se gati uniform pe gratar.
4.Pui 1 cana de aschii lemn in apa rece,la inmuiat 1/2 ora.
5.Preancalzesti gratarul la temp mare cca 200-225*C.
6.Scurgi excesul de apa de la aschii,le pui pe o folie mare Al,adaugi restul de 2 cani aschii uscate,formezi un pachet bine sigilat.Cu furculita intepi pt a iesi fumul.
7.Asezi pachetul direct pe lacara,inchizi capacul si astepti sa iasa fum.
8.Micsorezi focul,astepti sa ajunga la cca 100*C.
9.Asezi coastele la caldura indirecta(sub ele nu e foc) cca 4 ore,dupa 1,5 ore le ungi,mai lasi cca 3 ore.
10.Dupa ce coastele s-au afumat cca 3 ore,le ungi cu sosul pt gratar/bbq,le ungi iar peste 20 min.
11.Pui restul de sos pe aragaz si lasi sa se reduca alte 15 min.
12.Cand coastele sunt gata,le scoti,le acoperi cu folie Al si le lasi 10-15 min,sa stea.
13.Servesti cu sos fierbinte pt gratar/bbq.

Sosul pt gratar/BBQ:

1.Topesti untul si uleiul in cratita,la foc mediu.Adaugi ceapa,o sotezi pana e aurie,adaugi restul ingred.si micsorezi focul.Reduci amestecul pana se ingroasa,cca 40 min,amesteci la fiecare 5 min.

Reteta aici:

Whiskey-Glazed Smoked Spareribs

http://www.foodtv.ca/recipes/recipedetails.aspx?dishid=4288

Niciun comentariu: