joi, 2 octombrie 2008

Gutui zaharate

2 kg gutui
1,5 kg zahar,plus 0,5 kg
1 Litru apa
zahar tos pt glasat


Gutuile se curata de coaja si cotor,se taie bucati mici/in mai multe forme.Se face siropul si cand s-a legat se pun gutuile si se lasa 40 min,apoi se pun la fiert pana se inmoaie,se ia de pe foc si se lasa pana a doua zi.Scurgi siropul,adaugi 0,5 kg zahar si fierbi pana siropul incepe sa se zahariseasca,pui gutuile si le fierbi la foc f. mic(temp. siropului sa nu depaseasca 45*C/cat suporta degetul,3-4 ore,apoi strecori si treci prin zahar tos si lasi la uscat.
Siropul scurs il poti folosi la alte fructe.

Fructele zaharate se pot pregati si fara sa fie uscate.Cand sunt gata(pana la punctul de a fi trecute prin zahar),se pun in borcane,siropul se pune pe foc si se adauga o lingura de glucoza,se fierbe pana se leaga bine.Se face proba:se strange o picatura intre degete si se simte cleios(siropul),se toarna in borcan sa acopere fructele.

Niciun comentariu: