marți, 10 martie 2009

Prajitura cu glazura caramel



Ingrediente:

2 cani+2 Linguri faina prajituri cernuta
1 lingurita praf copt
3/4 lingurita bicarbonat sodiu
1/2 lingurita sare
113 g unt nesarat,moale
1 cana zahar
1 lingurita extract pur vanilie
2 oua mari,la temp camerei(30 min)
1 cana lapte batut,bine amestecat

Pt glazura caramel:

1 cana smantana grasa/heavy cream
1/2 cana zahar brun ,light
1 Lingura sirop porumb,light
1 lingurita extract pur vanilie

Pregatire:

Preancalzesti cuptorul la 175*C.Pui raftul la mijloc.
Ungi cu unt hartia pergament,o pui intr-o tava patrata de 20 cm.
Ceni impreuna faina praful copt,bicarbonatul si sare.
Bati untul cu zaharul in bol mare,la vit. medie pana se umfla si se albeste,apoi adaugi vanilia.Adaugi ouale pe rand,bati dupa fiecare.La vit. mica,adaugi laptele,amesteci doar sa se combine(amestecul poate arata coagulat).Adaugi faina in 3 loturi,amesteci dupa fiecare adaugare doar sa se incorporeze.
Intinzi aluatul in tava,o trantesti de cateva ori sa elimini bulele de aer,coci 35-40 min,pana e aurie si scobitoarea inserata in centru iese curata.Racesti 10 min in tava,treci apoi un cutit pe margine,rastorni,scoti hartia,lasi sa se raceasca complet,cca 1 ora.

Glazura:

Aduci la fiert smantana,siropul porumb si un praf sare,la foc mediu,amesteci pana se dizolva zaharul.Fierbi pana glazura atinge 98,8-100*C(PE TERMOMETRU),cca 12-14 min,apoi adaugi vanilia.
Pui prajitura pe gratar si torni glazura fierbinte,deasupra si sa se prelinga in parti.Lasi sa se intareasca 30 min.
Poti face prajitura cu 1 zi inainte,pastrezi la temp camerei in vas etans.


Reteta aici:

Caramel Cake

http://gourmetgirl1.blogspot.com/2007/12/caramel-cake.html

Un comentariu:

Ari spunea...

foarte faina reteta, fac maine glazura la un tort.