vineri, 6 martie 2009

Castravetele amar/miraculos -pt diabet

Numele stiintific este:Momordica Charantia,iar numele dat de dr.biolog Ovidiu Bojor este de "Castravete amar",care l-a si adus din Nepal in Romania.
Castravetele amar se poate folosi in intregime(toate organele plantei),ca adjuvant in terapia multor boli,interesand aproape toate sistemele si aparatele organismului.Proprietatile hipoglicemiante-antidiabetice apartin insa fructelor,care se folosesc proaspete in salate,eventual combinate cu specii avand aceleasi proprietati ca sfecla rosie/alba,papadie,urzica,telina,menta,sovarv;sau sub forma de suc.Se consuma si deshidratat,taiat rondele,cubulete,taitei,uscat rapid la temp ce nu trebuie sa depaseasca 45*C.
Fructele uscate se rasnesc si se pastreaza in pungi de plastic in frigider.
Administrarea 1 varf cutit de pudra de 3 ori/zi duce la scaderea nivelului glicemiei din sange cu 20-54%,rezultate ce se pot confirma prin monitorizarea stricta a procesului-faci analize la inceputul si sfarsitul perioadei de tratament,care dureaza 2 saptamani.Respectarea dietei si programului de exercitii fizice este obligatorie,dar planta poate inlocui cu succes antidiabeticele orale care se administrau pana atunci.
Specia este anuala si manifesta sensibilitate fata de caldura,suportand cu greu arsita verii si temperaturile scazute,brumele de la inceputul si sfarsitul perioadei de vegetatie.Specia a fost aclimatizata la noi in tara.
Creste bine in sere,in balcoane inchise,constant calduroase si suficient de luminoase.
Semintele se pun in pamant reavan la adancimea de 5-7 cm,rasar dupa 1-3 saptamani in functie de temp. solului.Plantele cresc repede,inflorirea avand loc la mai putin de 2 luni de la semanat.Primele fructe se formeaza dupa 2-3 saptamani.La recoltare au o lungime de 7-13 cm,pot ajunge si la 30cm,greutatea este de cca 75 g,culoareaverde-verde galbui.O planta poate da intre 20-100 fructe,din care insa numai ceva mai bine de 1/2 ajung la maturitate in cele cca 2-3 luni de viata activa sub aspectul fructificarii.

Radu Stoianov,cercetator stiintific SCPMA Fundulea
Revista Practic

Niciun comentariu: