duminică, 27 iulie 2008

Cum faci Serbet

Un serbet aspectuos se obtine atunci cand zeama de fructe este bine filtrata,foarte limpede.Suculde fructe se obtine prin presare la rece/oparire.Serbetul se face dintr-un kg maxim 1,250 kg zahar intr-un vas de 3-4 kg.Cele mai reusite serbeturi se obtin din:zmeura,cirese amare,visine,capsuni,fragi,lamai,portocale,trandafiri,flori salcam,violete,flori tei.Siropul se prepara dintr-un kg zahar,1 pahar mare zeama fructe si putina apa.Se amesteca zaharul cu zeama fructe pe marginea aragazului la foc mic 10-15 min. pana la dizolvarea completa.Cand incepe sa clocoteasca se ia spuma,atentie sa nu iei si din sirop.Picaturile de zahar de pe marginea vasului care se intaresc se sterg cu un prosop muiat in apa rece si stors bine.Dupa 15-20 min cand siropul incepe sa se ingroase si apar basicute la suprafata se incearca daca e bine legat.Intr-un pahar cu apa rece se toarna 2-3 picaturi si daca raman intregi-nu se imprastie-,si stranse intre degete formeaza un bob moale,este gata siropul.Atentie daca siropul nu este suficient legat sau daca e prea tare serbetul nu reuseste.Cand faci proba iei vasul de pe foc pt. a nu se lega prea tare.Daca este suficient legat se acopera cu un prosop ud si bine stors,se lasa sa se raceasca atat cat suporta degetul-caldut-.Fixezi vasul bine si cu un facalet(sucitor) freci numai intr-o directie pana ce isi schimba culoarea,nu mai are luciu devine potrivit de tare si mat.Cand este aproape gata se pune o lingurita zeama lamaie,frecand continuu.La fructele acre nu se pune zeama lamaie.Se pune in borcane bine uscate si se preseaza cu lingura sa nu ramana goluri intre straturi.Daca ai legat siropul prea tare serbetul nu se mai face,il poti folosi ca sirop,pt. ca e foarte greu de reparat.Pt. aceasta adaugi peste serbet 2 pahare zeama fructe pui pa marginea aragazului si dezlegi ,pui iar la foc tare.

Niciun comentariu: