duminică, 14 decembrie 2008

Friptura festiva de vita cu unt aromat



Timp pregatire:15 min+timp marinare
Timp copt:
In sange:20 min pt 450 g(carne)+20 min
Mediu: 25 min pt 450 g+25 min
Bine facut:30 min pt 450g+30 min

Ingrediente:

1,3-1,8 kg carne vita slaba:coaste/muschi
sare si piper proaspat macinat


Unt cinci condimente:
50 g unt nesarat,moale

Marinata:


30 ml/2 Linguri ghimbir proaspat fin tocat
2 catei usturoi,pisati
5 ml/1 lingurita fulgi chilli
60 ml/4 Linguri arpagic tocat
30 ml/2 Linguri otet sherry


Pregatire:

1.Preancalzesti cuptorul pe gaz la poz 4-5,180-190*C.
2.Pregatesti untul cu cinci condimente.Intr-un bol mic amesteci untul cu pudra cinci condimente,lasi deoparte pana ai nevoie.
3.Pui carnea pe tocator,o crestezi usor la suprafata.O pui intr-o oala mare,asezonezi cu sare,piper.Amesteci ingredientele pt marinata,freci carnea peste tot,acoperi si refrigerezi 2 ore/peste noapte.
4.Scoti carnea din frigider,scuturi si arunci marinata,ungi carnea cu untul cu cinci condimente.
5.Asezi pe un gratar metal in tava,calculezi timpul de gatit,ungi ocazional cu sucul ce si-l lasa carnea.
6.Servesti friptura cu mini gratin de cartofi,sos,legume prajite crocante,varza Bruxelles si sunca crocanta si salvie.

si acum garniturile:


Cartofi dulci cu ciuperci

Timp pregatire:25-30 min
Timp copt:25-30 min

Ingrediente pt 8 portii:

175 g cartofi dulci,cuburi
15 ml/1 Lingura ulei fl. soarelui
1 ceapa mica,fin tocata
75 g ciuperci salbatice,curatate de piele,fin tocate
45 ml/3 Linguri arpagic tocat
100 g firimituri paine proaspata alba
1 ou batut


Pregatire:


1.Preancalzesti cuptorul pe gaz la poz5,190*C.
2.Fierbi cartofii 15-20 min.Scurgi ,pasezi,lasi sa se raceasca.
3.Incalzesti uleiul si calesti ceapa si ciupercile 2-3 min.Racesti usor.
4.Intr-un bol mare amesteci toate ingred. si formezi 16 bile.
5.Captusesti tava cu folie,le coci 25-30 min.
6.Servesti cu friptura de vita.


Piramide cartofi cu ierburi

Ies 24.

Timp pregatire:10-15 min
Timp copt: 40-45 min

Ingrediente:


25 g unt,moale
1,8kg cartofi medii,curatati,feliati f fin
sare si piper negru proaspat macinat
200 g créme fraîche semigrasa
300 ml lapte cald
1 praf pudra turmeric
15-30 ml/1-2 Linguri arpagic tocat

Pregatire:

1.Preancalzesti cuptorul pe gaz la poz 6,200*C.
2.Ungi fin 2 tavi pt 12 briose,le acoperi complet pe fiecare cu mici patrate de hartie unsa.
3.Pui feliile cartofi in bol,asezonezi.Asezi alternativ cartofii in forme.Intr-un bol mic,amesteci smantana,laptele,turmericul si arpagicul.Torni peste cartofi.
4.Coci 40-45 min,pana sunt maro-aurii,ii scoti,lasi sa se raceasca usor.Ii scoti din forma si-i servesti cu carnea de vita.


Varza de Bruxelles cu sunca si salvie

Ies 8 portii.

Timp pregatire:5 min
Timp gatit:10-12 min

Ingrediente:

900 g varza Bruxelles,spalata
50 g Pancetta/bacon afumat,cuburi fine
piper negru proaspat
o legatura
mica cu frunze mici salvie pt garnisit

Pregatire:

1.Fierbi varza 8 min,scurgi,lasi deoparte.
2.Incalzesti o tigaie si prajesti 1-2 min sunca pana e crocanta.Adaugi varza,amesteci lasi 2-3 min,asezonezi.
3.Garnisesti cu salvie inainte de servit.

Legume prajite crocante

Ies 8 portii.

Timp pregatire:5-10 min
Timp pregatire:40-50 min

Ingrediente:

900 g cartofi dulci,curatati taiati bucati mari
900 pastarnac,curatat,taiat in 1/2 pe lungime
20 catei usturoi,necuratati
2 crengute rozmarin,tocate
o legatura mica frunze cimbru proaspat
60 ml/4 Linguri ulei masline
25 g firimituri paine alba
5 ml/1 lingurita frunze cimbru


Pregatire:

1.Preancalzesti cuptorul pe gaz poz 6,200*C.
2.Asezi legumele,usturoiul si ierburile si uleiul intr-o tava mare.Picuri deasupra ulei masline,amesteci sa se acopere,coci neacoperit 40-50 min pana sunt aurii si crocante.
3.Cu 10 min inainte de sfarsitul coacerii le amesteci cu firimiturile paine/pesmet si cimbru.Servesti langa friptura la masa festiva.

Reteta aici:

Festive Roast Beef with Ginger and Five-Spice Butter

http://www.citadelfarms.co.uk/Festive.php

Niciun comentariu: