marți, 9 decembrie 2008

Pandoro/cozonac italienesc



Ingrediente in total:

450 g faina manitoba(făină cu procent mare de gluten)
135 g zahar
170 g unt
4 oua
18 g drojdie bere
apa
1 lingurita sare
1 pastaie vanilie
unt si zahar pt forma
zahar pudra pt pudrat la final

Pandoro este impartit in mai multe etape de crestere,dar e mult mai simplu si rapid de facut decat panettone.


Pt.maia:

15 g drojdie bere
60 g apa calda
50 g faina
1 Lingura zahar(cca 10 g)
1 galbenus

se pun toate ingredientele in bol si amesteci bine pana ai un amestec lichid.Il pui la crescut in loc cald,cca 1 ora,pana se dubleaza.

Apoi se trece la primul aluat:
la maia adaugam:
200 g faina
3g drojdie bere
25 g zahar
30 g unt
2 lingurite apa
1 ou

Intai adaugi in maia drojdia inmuiata in apa calda,zaharul,faina si oul(incepi sa faci aluatul in bol apoi il pui pe planseta).
Amestecam bine,bati aluatul de planseta,doar cand e bine amestecat adaugi untul.Il pui iar in bol.
Lasi la crescut in loc cald pana se dubleaza cca 45 min.

Cel de al doilea aluat:

adaugi la primul aluat:

200 g faina
100 g zahar
2 oua
1 lingurita sare
semintele de la o pastaie vanilie
140 g unt la temp. camerei pt intins pe aluat

Primul adaugi ouale,zaharul,faina,sarea,vanilia.Lucrezi bine aluatul sa se amestece,il bati de planseta(cca 10-15 min),il pui in bol uns cu unt.
Lasi la crescut acoperit 1-1,5 ore,pana se dubleaza.Dupa aceasta il dai la frigider 30-40 min.Apoi il mai lucrezi putin,il bati de planseta,il intinzi intr-un patrat si pui in centru untul moale.Pliezi aluatul peste unt(ca la foitaj).Intinzi delicat pana obtii o fasie lunga.O pliezi in trei.
Dai la frigider cca 20 min.Faci aceasta operatie(intinzi aluatul si dai la rece) inca de 2 ori.
In acest punct,cu mainile unse cu unt,formezi o mingie,aduci marginile dedesubt.
Pui mingia de aluat in forma de pandoro(inalta de 19-10 cm),unsa cu unt si presarata cu zahar.
Lasi sa creasca mult(cca 4,5 ore) in loc cald,altfel nu ajunge la marginea formei.
Coci la 170*C,10 min,apoi la 160*C,pt alte 10 min,incerci cu scobitoarea.
Timpul de crestere,asteptare,coacere(fara timpul prelucrarii):9 ore!Dar merita!
A facut usoare modificari: a adaugat 50 g unt si a scazut untul la 120g.

Reteta cu poze pregatire aici:

Pandoro delle sorelle Simili

http://www.cookaround.com/yabbse1/blog.php?b=4441

Niciun comentariu: