duminică, 2 decembrie 2012

Compoturi pt. iarna (sterilizate)


Este necesar ca siropul sa fie mai legat pt. ca fructul sa dureze mai mult timp,sa-si pastreze forma fara a se sfarama.Cand se desface un compot pt. comsum se adauga apa dupa gust pt. ca in borcan incape mai putin sirop si acesta e foarte concentrat.Cele mai reusite se obtin din fructe proaspete abia recoltate.Fructele se asaza in borcan in straturi cat mai dese,daca borcanele nu sunt bine umplute fructele se ridica la suprafata siropului dupa sterilizare.Ciresele,visinile,strugurii,capsuni se aranjeaza scuturand de cateva ori borcanul in timpul umplerii.Fructele mari;piersici,caise,mere,etc.,se dirijeaza cu ajutorul unui betisor/coada lingurii.Deasupra las un spatiu de 2-2,5 cm(2 degete).Siropul trebuie sa acopere fructele cu 1 cm(sa existe spatiu pt. dilatare in timpul fierberii fara sa atinga capacul).Fructele mari se asaza in borcane iar cele mici in sticle.

Siropul se prepara socotind 1,250 kg zahar la 5 borcane de 1 litru sau 10 de ½ litru.Se pune zaharul in cratita si apa numai atat cat sa acopere zaharul si se lasa la foc mic pana la completa dizolvare,amestecand continuu.Se lasa la racit iar cand e caldut se imparte in mod egal in cele 5 borcane cu fructe tinandu-se usor aplecate pt. ca lichidul sa impinga in afara aerul dintre fructe.Inainte de a le inchide borcanele se sterg pe margini cu o vata inmuiata in alcool,la fel si golul ramas in interior.Sterilizezi 12-18 min de cand incepe apa sa clocoteasca.

Reteta:

Natalia Tautu-Stanescu

Niciun comentariu: