luni, 8 septembrie 2008

Inghetata cu Baclava




Pt. inghetata de scortisoara:

2 cani lapte
2 bete scortisoara,impartite in 1/2
1 cana smantana de frisca
4 galbenusuri
2/3 cana zahar

Pt crocant/baclava:

1 cana nuci tocate
4 foi de placinta/fillo dough
6 Linguri unt moale,impartit
2 Linguri zahar brun
1 lingurita scortisoara
1/4 cana miere


Preancalzire:

Preancalzesti cuptorul la 175*C.Aduci laptele si scortisoara la fiert,intr-o oala de 2 litri,iei de pe foc si acoperi,lasi 30 min.
2.Asezi nucile,scortisoara,zaharul brun in bol si amesteci,presari 2 linguri unt moale si amesteci sa se acopere.Lucrezi repede,ungi fiecare foaie cu untul ramas,si le asezi una peste alta,le tai fasii mici(cat un bat scortisoara),presari amestecul de nuci,peste fasiile de foi,pui in tava pe hartie de copt,coci cca 10-15 min,pana nucile sunt crocante,nu arse.Pui amestecul de nuci in bol si torni mierea,lasi deoparte.
3.In acelasi timp,strecori laptele si scoti scortisoara.Bati impreuna galbenusurile,zaharul granulat si un praf sare.Aduci laptele la fiert si torni incet 1/2 din el peste amestecul de oua,amesteci sa se combine.Adaugi amestecul de galbenusuri in flux lent peste laptele ramas din oala,dai la foc mic,amesteci constant,pana se ingroasa si acopera spatele lingurii.Nu fierbi ca se taie.
4.Iei de pe foc si imediat adaugi smantana,strecori.Pui pe baie de apa cu gheata amesteci ocazional pana se raceste cca 15 min.Racesti bine la frigider.
5.Pui in aparatul de inghetata pana aproape sa se intareasca.In ultimul minut torni amestecul de nuci(daca utilizezi baclava gata preparata,o tai si o torni in inghetata)Pui in container si pastrezi in congelator.

reteta aici:

Baklava Ice Cream

http://desertcandy.blogspot.com/2007_08_01_archive.html

Niciun comentariu: