luni, 22 septembrie 2008

Dovlecei cu pesto din tulpini usturoi





Este un pesto pregatit din tulpini de usturoi,cu dovlecei pane balsamici.Au o aroma diferita de usturoi,in loc sa fie dur,cu gust acid-la bulb,tulpinile au dulceata si aroma de verdeturi.In iunie sunt mai gustoase si au mai multa energie ca bulbul recoltat mai tarziu.
Poti face multe lucruri cu tulpinile:le amesteci cu tofu in omleta,le pui peste cartofii prajiti,le amesteci in piureul de cartofi...dar toata lumea le prefera in pesto.Am decis sa le sotez intai,pt a fi sigura ca sunt moi.

Ingrediente pt 2 portii:


225 g tulpini proaspete usturoi
2 Linguri ulei masline
1 praf mare de sare
piper negru
1/3 cana muguri pin/sau alte nuci
2 Linguri ulei
suc lamaie,dupa gust


Pregatire:

Tai tulpinile de 2,5 cm.Adaugi 2 linguri ulei il incalzesti adaugi tulpinile,pui sare,piper,mugurii pin si le sotezi catava min la foc mare,pana tulpinile incep sa se inmoaie si mugurii se rumenesc(maro-auriu).Pui in blender imediat si pui uleiul ramas,formezi o pasta,gusti potrivesti de sare si suc lamaie.Acest sos este pt 225 g paste.


Dovlecei in otet balsamic:

Ies 12 buati.

Ingrediente:

6 dovlecei,lungi de 10-12 cm,2,5 in diametru
ulei masline
1 praf sare
otet balsamic


Pregatire:


Tai dovleceii in 1/2.Pui o cantitate mica de ulei(cat sa ungi tigaia),dai la foc mare,cand e fierbinte pui dovleceiicu taietura in jos,apesi pe fiecare sa se usuce bine.Presari cu sare,dupa cateva min(nu muti dovleceii),incep sa se rumeneasca pe margine.Cand s-au rumenit ii acoperi cu uleiul ramas si sare(daca e nevoie),torni o picatura de otet(1/2 lingurita sau dupa gust),lasi sa se reduca,sa faca bule,si sa acopere dovleceii.Servesti imediat.


Aici am pus dovleceii gatiti( ca mai sus),in paste,rosii uscate si spanac,le-am incalzit bine in tigaie si putin suc lamaie.Adaugi orice plante aromate(verdeturi italiene)asezonezi cu sare si otet balsamic,vei avea o masa usoara dar fermecatoare fara mult tam-tam.


Reteta aici:

Pan-Seared Balsamic Baby Squash
Garlic Scape Pesto

http://veganyumyum.com/2007/06/baby-summer-squash-two-ways/

Niciun comentariu: