vineri, 10 aprilie 2009

Fileu vita cu sos



Ingrediente 6-8 portii:

1 1/2 lingurita ulei
1/3 cana morcovi,cuburi
1/3 cana ceapa spaniola,cuburi
2 Linguri praz fin feliat,partea alba
2 Linguri esalote/ceapa tocate
1 1/2 lingurita usturoi,tocat
1 1/2 lingurita amestec piper:negru,verde,roz
2 crengute cimbru,proaspat
1 frunza dafin,mica
2 Linguri coniac
2 Linguri vin rosu
1 1/2 lingurita otet balsamic
2 cani supa vita,putin sarata
sare
piper macinat proaspat

Pregatire:

1.Incalzesti la foc mediu-mare o cratita grea.Adaugi uleiul,morcovii,ceapa,prazul,esalota,usturoiul,piperul si le sotezi 3-5 min,pana legumele sunt moi,amesteci rar.Adaugi cimbrul si dafinul si lasi 30 sec.
2.Adaugi coniacul si vinul adauci la fiert,pana se reduce la 1/3,cca 3 min.
3.Adaugi otetul si supa aduci la fiert,la foc mare,apoi reduci la mic si fierbi pana se reduce la 1/3 cca 3 min.
4.Strecori sosul prin sita fina,arunci partile solide.Asezonezi dupa gust cu sare piper si tii acoperit la loc cald pana folosesti.


Pt friptura si asamblarea:

1 muschi vita
sare
piper
1 Lingura ulei masline,impartit

sosul cu 3 feluri piper

1.Scoti din frigider carnea cu 1 ora inainte sa incepi gatitul.
2.Incalzesti cuptorul la 218*C.Asezonezi carnea din belsug cu 1 lingurita sare si 1 1/2 lingurita piper/dupa gust.
3.In tigaie groasa,incalzesti uleiul la foc mare.Rumenesti carnea pe toate partile cca 5-8 min,iei de pe foc.
4.Pui carnea in tava,o coci pana termometrul inserat in centru arata 52*C pt mediu-crud,cca 20 min,mai mult pt a fi bine facuta.Transferi carnea pe tocator si o lasi cateva min,la odihna.
5.Cat se odihneste carnea,repui tigaia la foc mediu-mare.Pui 1/2 cana sos si fierbi,cureti de pe fundul tigaii.Incalzesti sosul la foc mare si-l fierbi cca 2 min.Strecori lichidul prin sita fina,peste restul de sos.
6.Pt servit,tai sfoara carnii vita si o feliezi transversal,groasa de 1 cm. Asezi 2-3 felii pe fiecare farfurie,pui sosul deasupra fiecarei portii si restul sos alaturi.

Reteta si info nutritional aici:

George W. Bush's fillet of beef with three

http://www.latimes.com/features/printedition/food/la-fo-inauguralrec14b-2009jan14,0,7318283.story

Niciun comentariu: