joi, 2 octombrie 2008

Suc de macese

Macesele se culeg la sfarsitul lui octombrie,inceputul lui noiembrie,dupa prima bruma,cand sunt rosu-inchis.Se curata floarea neagra din varf,se teie pe1/2 in lungime,se inlatura smintele si perisorii.Se spala din nou in mai multe ape,se pun in apa clocotita si se fierb 10-15 min,pana se inmoaie bine.Se ia de pe foc,se strecoara bine,se preseaza sa iasa tot sucul.Prepari un sirop din 300 g zahar la care se adauga 1 pahar din apa in care au fiert fructele,pt fiecare litru de suc de macese.Se fierbe siropul 10-15 min iar cand s-a racit se amesteca cu sucul.Se toarna in sticle se sterilizeaza 18 min pt sticlele de 1/2 litru si 20-25 min pt sticlele de 1 litru.La fel se face si sucul de coacaze negre,rosii,si albe.

Niciun comentariu: