sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Sampon solid



Aceasta reteta a adaptat-o dupa o reteta pt sampon de pin.Este un sampon excelent si ideal pt cei care calatoresc.Luati-va masuri de protectie pt efectuarea sapunului pt ca soda caustica arde pielea.Daca te stropesti aplica otet si clatesti bine cu apa.Nu face sapun cand ai in jur copii mici.

Ingrediente pt 6 buc mici:

1/2 pahar apa rece/ceai plante medicinale
2 Linguri soda caustica
1/2 cana ulei masline
1/2 cana ulei ricin
1/2 cana ulei cocos topit
2 lingurite ulei esential de:rozmarin,musetel,salvie sau ce-ti place

MDP:

1.Protejezi zona de lucru cu multe straturi de ziare,folosesti sort si manusi.

2.Vei avea nevoie de pahar rezistent la caldura/bol plastic,cratita mica,lingura lemn/plastic,lingura si cana pt masurat,batator de oua.

3.Folosesti matrite din plastic-sunt ideale.Poti folosi si pahare din polistiren (de cafea),le ungi pe fiecare cu vaselina.

4.Pui apa rece /ceai plante rece in bol si apoi soda(nu invers ca poate exploda).Se dezvolta caldura si apare fum,nu-l inspira.

5.Intr-o cratita separat topesti uleiul cocos.

6.Solutia de apa si soda trebuie sa se raceasca pana sa fie calduta-nu bagi degetul in ea-se simte in afara bolului.Cand solutia caustica e calduta adaugi in ea uleiul caldut de cocos,ca si cum ai adauga ulei la maioneza,cate putin si amesteci mereu.

7.Bati delicat cu batatorul de ou/tel de plastic,si adaugi incet uleiul de masline si de ricin si uleiul esential.

8.Torni in formele pregatite,le umplii pe fiecare de cca 2,5-3 cm adancime,lasi sa se intareasca 48 ore.

9.Scoti usor sapunul din forma/matrita si-l pui pe o tava/farfurie pe care ai pus un prosop bucatarie.Manipulezi cu grija pt ca este un sapun moale,te speli pe maini imediat/porti manusi.

10.Lasi sa se matureze/usuce intr-un loc aerisit si uscat cel putin 2 saptamani.Orice reziduri la exterior se curata dupa acest timp prin spalare.

11.Nu uita cand te speli cu acest sapun sa folosesti pt clatitul cu apa,un acid cum ar fi: otet/suc lamaie.

Reteta:

http://www.millstreamgardens.co.nz/blog/?m=200812

2 comentarii:

Anonim spunea...

Scuze ca te deranjez, nu am inteles punctul 11. Daca fac acest sapun si ma spal cu el pe maini apoi trebuie sa ma clatesc cu suc de lamaie? De ce?

Luthelo spunea...

de ce nu folositi soapcalc. Parerea mea e ca e destul de periculos sa calculati culingurita. Fiecare gram e foarte important...poate schimba tot

Pe forumul SUPER Parinti au loc discutii despre fabricarea sapunului in casa http://www.super-parinti.com/fabricarea-sapunului-de-casa-f59/ poate putem fi de folos unii altora :)