vineri, 19 decembrie 2008

Curcan englezesc clasic



Grasime continuta:21g/portie
Calorii:771/portie

Ingrediente pt 12 portii:

Umplutura:

30 ml/2 Linguri ulei vegetal
1 ceapa rosie,tocata
50 g merisoare uscate
coaja si sucul 1 lamai
175 g firimituri paine alba proaspata

200 g castane coapte,decojite,tocate
60 ml/4 Linguri din fiecare:salvie si patrunjel proaspete
225 g carne carnati
sare si piper negru

Pt Curcan:

1 curcan de 5,4 kg,fara maruntaie
12 feliute bacon afumat,impanat
6 carnaciori,taiati pe 1/2,sa ai 12 buc
12 prune,nu inmuiate
50 g unt
30 ml/2 Linguri faina simpla
900 ml supa curcan

Pt Servit:

cartofi prajiti,pastarnac,amestec legume

Pregatire:

Faci umplutura:Incalzesti uleiul in tigaie,prajesti ceapa 4 min.Adaugi merisoarele(sau inlocuiesti cu visine),coaja si sucul lamaie,iei de pe foc.Intr-un bol mare,amestecirestul ingredientelor pt umplutura cu ceapa;asezonezi.

Pregatesti garnitura:Intinzi feliile de bacon cu spatele cutitului,tai in 1/2.Invelesti fiecare carnacior,alaturi de o pruna in bacon.Asezi pe un rand in tava,acoperi si racesti pana folosesti.

Umplii curcanul:Preancalzesti cuptorul la 190*C/Gaz 5.Umplii cu lingura prin gatul curcanului,apoi pliezi pielea,prinzi cu bete cocktail/scobitori.Rulezi umplutura ramasa in bilesi le coci cu rulourile de bacon.
Legi si cantaresti curcanul:legi in jurul articulatiilor piciorului si pana peste aripi,legi bine sa-si pastreze forma.Cantaresti curcanul,apoi calculezi timpul coacere:lasi 20 min/kg+90 min.Asezi intr-o tava mare.Il ungi peste tot cu unt si asezonezi.Acoperi cu folie.
Coci curcanul in functie de timpul calculat,il ungi ocazional cu sucul din tava.Scoti folia cand mai ai 45 min,sa se rumeneasca pielea.Coci rulourile bacon si bilele de umplutura in ultimile 20 min.Verifici daca curcanul este facut-intepi in coapsa cu un bat,sucul trebuie sa fie clar.Transferi curcanul pe platou,acoperi cu folie si-l lasi la odihna 20 min,aceasta face felierea mai usoara.

Faci sosul:scoti excesul grasime din sucul din tava.Dai tava la foc mic,adaugi faina,amesteci 1 min.Treptat adaugi supa,aduci la fiert.Fierbi 5 min,la foc mic,amesteci ocazional,strecori,pui fierbinte in sosiera.

Reteta aici:

Classic roast British turkey with all the trimmings

http://www.britishturkey.co.uk/recipes/recipes/recipe.160.shtml

Niciun comentariu: