miercuri, 8 octombrie 2008

Tort de sfecla sau morcovi




3 1/2-4 cani sfecla/morcov ras
1 cana zahar brun
1 cana ghee(unt clarificat)ghee face tortul mai fin,dar se pune unt/ulei de obicei
3 oua
1 lingurita extract vanilie
3 1/2 lingurite scortisoara
2 Linguri ghimbir cristalizat
1/4 lingurita cardamom
1/8 lingurita cuisoare
1/16 lingurita nucsoara
1 lingurita praf copt
1 lingurita bicarbonat sodiu
1 cana stafide inmuiate in apa calda si tocate apoi
1 1/2 cana faina
1 1/2 cana nuci
ghee/ulei pt uns forma
glazura de zahar-reteta de mai jos

Pregatire:

Preancalzesti cuptorul la 175*C.Ungi baza a 2 forme de 20-22 cm,sau pui pergament uns.
Prajesti nucile in ghee/ulei la foc mic-mediu,amesteci constant pana-si dezvolta aroma.Le scoti pe hartie,pastrezi partile intacte pt decor,restul le tai grosolan pt umplutura.
In bolul mixerului amesteci sfecla/morcov cu zaharul si lasi 30 min.
Adaugi ghee si amesteci bine.
Adaugi ouale unul cate unul,amesteci bine dupa fiecare.
Adaugi vanilia,condimentele,bicarbonatul si praful copt,amesteci bine.Adaugi stafidele.
Adugi faina in 4 parti,amesteci suficient de bine dupa fiecare parte.
Torni aluatul in forma si-l coci pana scobitoarea inserata in centru iese curata.(pt 2 forme de 22 cm lasi 30 min,iar pt o forma de 22 cm adanca/tort lasi 40-45 min)


In acelasi timp prepari glazura de branza:

1/2 cana unt,la temp. camerei
225 g crema branza,la temp. camerei
1/2 lingurita extract vanilie
455 g zahar pudra

A) Freci pana se umfla si se albeste untul si crema de branza,adaugi vanilia si zaharul putin cate putin,pana crema sta cu mot/varf.(Daca ai pus prea mult zahar si e prea rigida ,pui putin lapte)

Scoti blatul din forma si hartie.Daca ai copt un blat il tai pe 1/2.
Asezi blatul pe platou.Pastrezi 1/3 din glazura,pt partea de sus.Pui nucile tocate ,le apesi usor in glazura.
Asezi al doilea blat,apesi usor,pui restul de glazura,o intinzi si decorezi cu nucile jumatati pastrate.
Racesti cateva ore,tai si servesti cu ceai sau cafea fierbinte.
Ies 20 portii.

Reteta aici:

Beet or Carrot Cake

http://elaichietcetera.wordpress.com/category/dishes-by-main-ingredient/seeds/various-nuts-like-me/

Niciun comentariu: