vineri, 23 ianuarie 2009

Limba mielului





Limba mielului/borage/boraggine este o excelenta planta folosita in multe feluri in bucatarie.Este bine sa o folosesti proaspata,uscata isi pierde aroma si culoarea si unele uleiuri esentiale.
Poti pune 3 frunze si trei flori la 500 ml limonada de casa(3 linguri suc lamaie si 2 linguri zahar/miere dizolvat in 500 ml apa fierbinte,apoi refrigerat.

Pt o alta bautura racoritoare pui flori limba mielului si melisa in suc de mere/pere.
Frunzele tinere pot inlocui spanacul,sau pot fi gatite impreuna cu varza(2 parti varza la 1 parte limba mielului/borage.

Frunzele tocate pot fi adaugatein ultimile minute de pregatire,la supa de mazare sau fasole boabe, la tocana, sau fasii fine in salata.

Retetele traditionale recomanda limba mielului frunzele si semintele,impreuna cu feniculul in salate sau pt a creste lactatia la tinerele mame.

Frunzele si florile se adauga pt aroma si decor in cupele cu vin,cocktailuri de vara,florile pot fi glasate pt decorarea torturilor,inghetatelor.

Un delicios unt din plante poate fi facut prin taierea frunzelor tinere,alaturi de patrunjel,marar,cate 1 lingura din fiecare si amestecate cu 150 g unt,putin suc lamaie,1 lingurita ceapa tocata,sare,piper.

Pt umplutura unui sandwich sau sos pt petreceri pui in blender 1 lingura frunze tinere fin tocate,100 g smantana sau branza dulce si suc lamaie.

Biscuitii pot fi decorati cu flori de borage.


http://www.inbalancemagazine.com/html/nutrition.php?in=art20

Niciun comentariu: