joi, 23 mai 2013

Pasta madre




Ingrediente:

200 g faina 00/manitoba
90-100 g apa
1 lingurita ulei
1 lingurita miere

MDP;

Pui toate ingredientele la un loc,framanti mult pana obtii un aluat nelipicios,asezi in vas uns cu ulei,faci o cruce deasupra,acoperi si lasi in loc cald 48 ore.Apoi se face o bila din aluatul dospit,se pune in vas acoperit in frigider,poate fi pastrat mult  timp/ani.Este un lucru viu.
Aluatul trebuie sa fie "rasuflat" la fiecare 2-3 zile daca e pastrat la temp. camerei si la 4-5 zile daca-l pastram la frigider.
Reamprospaterea se face astfel: se ia 100 g pasta madre,100 g faina 45 g apa si se framanta impreuna.Apoi aluatul reimprospatat il pastram cum preferam,mentinandul-l in viata doar cu improspatari.Ebine sa-l improspatam de 2-3 ori pana ce dospirea se manifesta bine.
Se poate folosi in loc de drojdie la aluatul de paine/pizza.
Daca dupa cele 48 ore nu s-a intamplat nimic,faci repede o reamprospatare si astepti 48 ore.Ca activator al aluatului poti folosi:1 lingurita otet ,in loc de ulei,iaurt.suc de fructe-ideal de mere,suc de rosii.


http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=10782

















Niciun comentariu: