duminică, 19 mai 2013

Covrigi fragezi cu unt



ingrediente:

Aluat:

2 ½ cani faina integrala
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 ¼ lingurita drojdie instant
7/8 pana la 1 cana apa calda*
*folositi o cantitate mai mare in timpul iernii si una mai mica vara si undeva intre primavara si toamna.Scopul este sa obtii un aluat moale.

Topping:

1 cana apa clocotita
2 linguri bicarbonat sodiu
sare grunjoasa optional
3 linguri unt nesarat,topit

MDP

1.Pt. a face aluatul cu mana/mixer pui toate ingredientele in bol,amesteci pana sunt  bine combinate.Framanti aluatul cu mana/masina cca 5 min pana e neted si destul de moale.Il presari cu faina si-l pui in punga si-l lasi 30 min la odihna.
2.Pt a face aluatul la masina de paine,pui toate ingredientele in tava masinii selectezi programul de framantare,dai start,lasi la procesat,nu este nevoie sa-l lasi la crescut,apoi opresti masina,infainezi coca,pui in plastic,lasi la odihna,vezi pct 1.
3. Pt. a face aluatul cu mixerul:pui faina,sarea,zaharul si drojdia in bol,mixerul sa fie echipat cu lama/carlig de otel.Procesezi 5 secunde.Adaugi apa si procesezi 7-10secundepana aluatul incepe sa se indeparteze de pe peretii vasului.Mixezi inca 45 secunde.Pui un pumn de faina in bol scoti aluatul moale ,formezi o minge,acopei cu faina.Pu in punga plasic,lasi loc sa creasca,lasi la temp camerei 30 min.
4.Cat aluatul se odihneste,pregatesti topping-ul/solutia de oparit.Combini apa clocotita cu bicarbonatul sodiu,amesteci pana bicarbonatul e complet/aproape total dizolvat.Lasi deoparte ca sa fie caldut/mai rece.
5.Incalzesti cuptorul la 246C.Folosesti o tava unsa cu ulei vegetal sau pui hartie copt.
6.Transferi aluatul pe masa lucr,il imparti in 8 bucati eegale de cca 70 g fiecare.
7.Lasi bucatile neacoperite la odihna cca 5 min.Torni apa cu bicarbonat intr-o tava patrata de 23 cm.
8.Rulezi fiecare bucata de aluat intr-un snur lung de 70-76 cm si rasucesti  fiecare snur intr-un covrig.Faci cate 4 covrigi si-i pui in tava cu bicarbonat,ii ungi cu lingura peste tot,lasi in apa 2 min,inainte sa-i pui in tava de copt.Baia in bicarbonat le va da o culoare auriu-maronie frumoasa.
9.Pui covrigii in tava pregatita,presari cu sare,lasi sa se odihneasca neacoperiti 10 min.
10.Pt ai coace,ii lasi 8-9 min,pana sunt maro-aurii.
11.Scoti covrigii din cuptor,ii ungi cu unt topit.Ii servesti calzi/preancalziti in cuptor/microunde.

Reteta:



Niciun comentariu: