marți, 11 noiembrie 2008

Cum faci Branza Feta



3,785 Litri lapte proaspat capra/vaca
1 Lingura iaurt proaspat
1/2 tableta cheag(rennet),dizolvat in 1/4 cana apa
sare de masa

Pregatire:

Incalzesti laptele la 30*C.Amesteci sa nu se prinda,iei de pe foc.
Amesteci o lingura iaurt cu o parte egala de lapte,mixezi bine,torni peste restul de lapte,amesteci bine.Acoperi si lasi la temp. camerei 1 ora.
Dizolvi 1/2 tableta cheag in apa rece.
Dupa ce laptele a stat o ora pui cheagul dizolvat,amesteci bine.
Lasi la inoculat laptele cu cheag acoperit la temp.camerei peste noapte.
Dimineata urmatoare,laptele ar trebui sa fie inchegat,si zerul sa se ridice.Tai branza in cuburi de 1 cm.Le lasi sa stea si le amesteci ocazional 10-15 min.
Decantezi printr-un tifon pus in strecuratoare.Salvezi zerul pt saramura.Lasi la scurs 2-4 ore pana nu mai curge zer.O lasi la temp.camerei/frigider.
Pui branza in castron si pui 1/2 lingurita sare,sa se rupa cuburile.
Presezi intr-o forma de branza,acoperi cu tifon,pui o greutate si lasi peste noapte.
Prepari saramura(12,5% sare):570 g zer plus 5 Linguri sare,amesteci sa se dizolve.Saramura trebuie sa fie putin acida,daca nu branza se va topi la suprafata.
Tai branza in cuburi de 4 cm si pune-o intr-un borcan cu gura mare.Torni saramura sa o acopere.Lasi cateva zile in frigider.Branza va fi uscata si usor sfaramicioasa in timp.Pastrezi in frigider.Clatesti inainte de folosire sa elimini sarea in exces.

Reteta aici:

How To Make Feta Cheese

http://makinghomemadewineandbeer.blogspot.com/2007/09/how-to-make-feta-cheese.html

Niciun comentariu: