sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Lipsa calciului

Deficitul de calciu este una din cele mai frecvente probleme care incep in copilarie,apar in timpul sarcinii sau la batranete.

Cauzele lipsei calciului:
1.Aport inadecvat de alimente bogate in calciu.
2.Deficitul absorbtiei nutrientilor la nivelul stomacului si intestinului.
3.Alte conditii:deficitul vitaminei D,boli ficat,etc.


Simptomele deficitului calciu:

1.Oase sfaramicioase.
2.Amestec de dureri.
3.Ingalbenirea dintilor.
4.In cazuri extreme:rahitism-la copii si osteoporoza-adulti.

REMEDII:

Includeti o parte din aceste alimente in dieta zilnica pt a scapa de lipsa calciului.

1.PRODUSE LACTATE:lapte,branza dulce,cas,lapte batut,sunt cele mai bogate in calciu.

2.LEGUME CU FRUNZE VERZI:spanac,salata verde,tije telina,schinduf (Trigonella foenum),kale,etc,sunt bune surse de calciu si ar trebui consumate din abundenta.Sai Bhaji(este o mancare traditionala sindhi/din Asia sud, din spanac si mazare galbena/yellow split peas/chana dal in combinatie cu o multime de legume:ceapa,rosii,cartofi,vinete,etc).Este foarte usor sa incluzi un amestec de 3 legume cu frunze verzi in dieta zilnica.

3.FASOLE SOIA:si produsele sale:faina soia,lapte soia,tofu,etc,sunt surse importante de calciu si proteine.1/4-1/2 cana soia sub orice forma este benefica pt cei cu lipsa calciu.A facut legume cu soia intr-un sos,lipii/chapatis din faina soia sunt bine acceptate de copii si adulti.

4.MEIUL/Ragi(nachni)/finger millet,o alta sursa bogata in calciu,1/4 cana mei intreg sau sub forma faina,consumat zilnic,restabileste calciul.Incearca sa-l introduci in clatite,budinci,prajituri,etc.

5.SEMINTELE SUSAN:CONSUMA 1-2 lingurite in fiecare zi.Incearca sa-l consumi in salate,amestecat cu miere,sau sub forma de chikki si Almond Til Chikki.Chikki ESTE UN DULCE TRADITIONAL INDIAN FORMAT DIN NUCI SI ZAHAR NERAFINAT.Ingredientele lui pot varia continand;susan,cocos,cereale orez,naut prajit,alune caju,migdale,fistic.Se prepara un sirop din putina apa si zaharul nerafinat,adaugi nucile sa se acopere,le pui pe planseta,intinzi de 6-8 min,lasi sa se intareasca,tai.Almond Til Chikki vezi reteta http://www.tarladalal.com/Recipe.asp?id=4808 sau http://curcubeu-culinar.blogspot.com/2009/01/batoane-cu-migdale-si-susan-pt-calciu.html

ALIMENTE DE EVITAT:

-alimente prajite mult
-alimente rafinate:faina,zahar,orez,paste.

Pt marirea aportului calciu:


1.Include cel putin o sursa de calciu la fiecare masa.
2.Consuma zilnic cel putin 100-125 g legume cu frunze,indiferent cum.
3.Consuma 2-3 pahare lapte sub orice forma(branza,etc).pt suplimenterea calciului in dieta.Persoanele supraponderale ar trebui sa foloseasca produse lactete cu continut scazut de grasimi.
4.Sa faci bai de soare/lumina in fiecare dimineata devreme,pt producerea de vitamina D,care ajuta fixarea calciului in corp.

Info aici:

Calcium Deficiency


http://www.tarladalal.com/HRCalcium.asp

Niciun comentariu: