joi, 15 ianuarie 2009

Boza(bautura din mei fermentat)




Boza este o bautura preferata in noptile de iarna deosebit de reci,in Istambul.

Ingrediente:

2 kg bulgur (fiert si macinat)
250 g drojdie de bere
1/2 kg zahar tos

Cureti,speli meiul in mai multe ape,il fierbi in apa multa pana devine un terci.Iei de pe foc,acoperi cu o panza si-l lasi la cald peste noapte.Treci terciul aproape solidificat prin sita.In alt castron dizolvi drojdia in apa calda,o pui in treciul strecurat,adaugi zaharul si pui in borcan cu capac inchizi etans.Din cand in cand amesteci ,dupa 3-4 zile(in functie de caldura)obtii bautura(nu prea acra).Pui in pahare,presari scortisoara servesti cu naut prajit(leblebi).


Reteta aici:

BOZA (a beverage made of fermented millet)

http://www.sultanresto.com/yemek/tatli.htm


Bulgur=cereale(grau) germinate prefierte,uscate(de obicei la soare) si eliminate taratele(se modifica indicele glicemic).Adesea bulgurul este confundat cu grau crapat negerminat,care poate avea/sau nu avea tarate.

Niciun comentariu: