miercuri, 14 mai 2008

Mesteacanul/arborele vietii




În nordul Europei mesteacănul este considerat unul din cei mai importanţi alergeni din zonă, datorită polenului său, estimarea fiind că 15- 20% din persoanele care suferă de alergie la fân poate să răspundă şi la granulele de polen ale mesteacănului.

Crenguţele de mesteacăn argintiu, proaspete şi aromate, sunt folosite în saune, pentru a face masaj pe piele. Crenguţele se numesc vihta sau vasta, şi au un efect foarte relaxant pentru muşchi.

În Belarus, Rusia, Statele Baltice, Finlanda, nordul Chinei, seva mesteacănului este considerată băutură răcoritoare, având calităţi tonice. Seva este apoasă, verzuie şi are un gust dulceag. Este comercializată pe scară industrială. Seva de mesteacăn este folosită în aromatizarea cvasului [2], băutură alcoolizată din cereale. Sucul de mesteacăn natural se regăseşte şi în băuturi ca sirop de mesteacăn / arţar, oţet de mesteacăn, bere, diverse băuturi răcoritoare, etc.

Xylitolul – îndulcitor artificial din zaharide hidrogenate - poate fi extras din sucul de mesteacăn. Xyilitolul este folosit în industria alimentară, întrucât previne şi în unele cazuri tratează caria dentară.

Ciuperca Chaga [3] creşte pe trunchiurile copacilor din familia Betulacee, în special pe mesteacănul alb. Ciuperca, provenind mai ales din Siberia, este foarte folosită în Asia ca leac împotriva cancerului, datorită constituenţilor extraşi din coaja de mesteacăn.

Coaja este bogată în betulină şi acid betulinic, folosit pe scară largă în industria farmaceutica.

Mesteacanul este un bun diuretic fara a forta rinichii,provoaca transpiratia si ajuta in tratamentul reumatismului si inflamatiilor vezicii urinare,inflamatii articulare,nefrite cronice,elimina toxinele din corp.In formele cardio-renale insotite de edeme si albuminurie,elimina apa din tesuturi.Favorizeaza eliminarea acidului uric si colesterolului.

Dizolva piatra la rinichi/litiaza.Se recomanda in boli de ficat.

Infuzie:20 g frunze la 200 ml apa clocotita,se acopera se raceste la 40 *C,se pune 1 varf cutit bicarbonat sodiu,se lasa 6 ore ,se strecoara se bea in 2 reprize la interval de 4 ore.Bicarbonatul micsoreaza actiunea diuretica a frunzelor de mesteacan.

Seva mesteacanului nu are actiune diuretica.Seva se poate recolta doar câteva săptămâni pe an, de la a doua jumătate a lunii martie până la începutul lui aprilie. Apoi, vremea se încălzeşte şi seva, asemănătoare cu sucul de soc, devine vâscoasă, pierzându-şi proprietăţile curative.

Tehnica de recoltare

Seva de mesteacăn se recoltează doar cât timp afară e o temperatură cuprinsă între 0 şi 15 grade Celsius. Metoda e simplă, dar are câteva "trucuri" esenţiale. Mestecenii sănătoşi se crestează uşor, până sub coajă, în forma literei V. La baza V-ului se fixează o mică pâlnie, care nu trebuie să fie din metal. În caz contrar, seva îşi pierde calităţile curative. Sub pâlnie se leagă cu sârmă un vas emailat, o sticlă sau un flacon de plastic curat. Într-o zi, dintr-un mesteacăn se pot obţine chiar şi zece litri de sevă. Arborele nu trebuie rănit, nici găurit, nici tăiat. E de ajuns o simplă crestătură subţire pe coajă.

Pentru protectia copacilor, este, insa, bine ca dupa colectarea a 300-500 ml. de seva sa se opreasca procesul si sa se unga crestatura cu rasina pentru a opri scurgerea. O alta tehnica presupune ca in tulpina mesteacanului, la aproximativ 50 cm de la nivelul solului, sa se faca o gaura cu diametrul de circa 1 cm, unde se fixeaza o bucata de lemn ca un jgheab, iar seva se recolteaza in vase de sticla si se pastreaza la frigider.

Prin puterea sa regeneratoare, diuretica, depurativa si antioxidanta, seva de mesteacan stimuleaza functionarea majoritatii organelor, prin activarea metabolismului la nivelul aparatului osteo-articular, endocrin, urinar, cutanat, a sistemului nervos central si a celui reticulo-endotelial.

Administrare

Seva de mesteacan se consuma pe cat posibil cand este foarte proaspata, pentru ca substantele active din compozitia sa (vitamine, minerale, enzime, alte substante organice complexe) sa nu se oxideze. Copiii vor bea o jumatate de pahar (100 ml) dimineata si dupa-amiaza, pe stomacul gol, in timp ce adultilor le sunt recomandate pana la 2 pahare (400 ml) pe zi, de asemenea pe stomacul gol.

Exista si cure drastice de dezintoxicare, cu post negru si seva de mesteacan (din care se bea peste un litru pe zi), care se folosesc in bolile grave, dar numai sub supraveghere medicala competenta.

Cateva indicatii terapeutice

Anemie, demineralizare, avitaminoza: se face o cura de 3 zile, in care se bea cate un pahar cu seva de mesteacan cu o ora inaintea micului dejun si a pranzului.

Astenie de primavara: se beau zilnic doua pahare de seva de mesteacan, timp de o saptamana.

Colici renale, litiaza renala: intre orele 8.00 si12.00 se beau pana la 600 ml de seva proaspata de mesteacan, in cure de minimum 5 zile. Are efecte foarte puternice de dizolvare a calculilor renali si de stimulare a activitatii rinichilor.

Intoxicatii cronice: se face o cura de o saptamana, in care se bea cate o jumatate de litru de seva pe zi. Este de preferat ca primul pahar (150 ml) sa se bea dimineata, pe stomacul gol, iar urmatoarele cu o ora inainte de mese. Cura se recomanda la inceput de primavara persoanelor care sufera de guta, reumatism, dermatoze diverse, colita de putrefactie.

Cresterea si intretinerea parului: dupa spalarea parului cu sampon (de preferat naturist), se face o clatire dublata de un masaj prelungit la radacina, cu seva proaspata de mesteacan, dupa care parul se clateste din nou.

Seva de mesteacan se pare ca trateaza boli incurabile-cancer.

Mugurii au proprietati antibiotice.

Pentru bolile de piele,spalatul parului,combaterea matretii,cresterea unui par sanatos si viguros se folosesc frunzele .

Contine substante amare,mucilagii,betulina,zaharoza,rizine,taninuri,uleiuri eterice si vitamina C.

Folosit pt retentia de apa in tesuturi sub forma de ceai: 4 lingurite cu varf frunze oparite cu o cana de apa clocotita.Se beau 2 cani/zi.

Pentru reumatism si guta:2 linguri frunze se oparesc cu 250 ml apa clocotita,se raceste pana la 40*C se pune 1 varf cutit bicarbonat sodiu pt. sporirea efectului diuretic.

Leac popular pt. colicile intestinale:2 linguri suc mesteacam se pun intr-un litru vin alb se da putin in clocot, se beau cu inghitituri mici in cazul durerilor.

Sucul se poate colecta primavara crestand coaja mesteacanului.

Cu sucul se freaca radacina parului pt. luciu si oprirea caderii parului.

Diabetul/glicemia ridicata :ceai din amestec de frunze mesteacan,afin,fag in parti egale.Se pune o lingura amestec intr-o cana cu apa clocotita se lasa 1 min. se strecoara,se bea o cana dimineata si una seara.

Sucul este bun si pt. combaterea viermilor intestinali,transpiratiei abundente a picioarelor.

Ce boli vindeca seva mesteacanului?

"Toate!" Aceasta a fost concluzia medicului personal al lui Napoleon Bonaparte dupa campania din Rusia, unde a avut ocazia sa vada pe viu efectul sevei de mesteacan, folosita de catre taranii rusi drept panaceu universal. Va oferim in continuare cateva remedii curente si eficiente pe baza de suc de mesteacan.

Melanom. Cercetatorii Universitatii Medicale din Illinois, Statele Unite, au ajuns la concluzia ca la unele tipuri de celule tumorale se declanseaza un proces de autodistrugere sub influenta sevei de mesteacan. Administrata intern, ea incetineste cresterea melanomului, in principal, dar si a altor tipuri de celule tumorale. Tratamentul cu seva se face vreme de 3-6 saptamani, cat se poate procura proaspata. Se beau 0,5-1 litri pe zi. Dupa trecerea sezonului de recoltare a sevei, tratamentul se continua, consumand zilnic decoct combinat din scoarta de mesteacan, a carui reteta de preparare o gasiti la finalul paginii.

Epuizare nervoasa, tulburari de memorie si de concentrare - o cura cu seva de mesteacan, cate jumatate de litru pe zi, vreme de 3 saptamani, are un extraordinar efect regenerator pentru sistemul nervos. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii din Franta, o tara in care gemoterapia (tratamentul bolilor cu tesuturi tinere si seve de plante) este foarte avansata. Cele mai spectaculoase rezultate cu seva de mesteacan se obtin in tratarea bolilor ce afecteaza sistemul nervos, gama de aplicatii mergand de la epuizare si astenie, pana la tumori pe creier si pe maduva spinarii, asa cum vom vedea in continuare:

Neuroblastom, neurosarcom - acidul betulinic, principala substanta activa din seva si din scoarta de mesteacan, are efect citostatic asupra celulelor maligne din formatiunile tumorale de pe sistemul nervos, mai ales la copii. Tramentul este simplu: se administreaza 250-500 ml de seva pe zi, in cura de 3-6 saptamani. Apoi tratamentul continua, dar cu decoct combinat de scoarta de mesteacan, cate o cana (250 ml) pe zi.

Boala canceroasa, in general - exista mai multe studii care pun in evidenta efectele antitumorale ale mesteacanului, in special ale sevei si ale scoartei acestuia. Principalul "vinovat" pentru acest efect este un principiu activ: ACIDUL BETULINIC, care se gaseste in proportii mari in mesteacan, mai ales primavara. Pe langa tipurile de cancer sus mentionate, in ultima vreme s-au obtinut rezultate pozitive si in cancerul ovarian, cancerul pulmonar si cancerul mamar.

Seva de mesteacan

Toate aceste succese nu fac decat sa confirme informatiile de medicina populara europeana si amerindiana, care constituie filonul de inspiratie pentru medicii de astazi. In medicina traditionala, de pilda, se recomanda ca adjuvant general in boala canceroasa: seva de mesteacan (0,5-1 litru pe zi la adulti) sau, ca inlocuitor al sevei, decoctul de scoarta de mesteacan (0,6-1 litru pe zi la adulti). Acest tratament poate fi urmat in paralel cu alte terapii, naturale sau alopate, fara a fi pusa in evidenta vreo incompatibilitate intre ele. Exista chiar un studiu asupra unei combinatii intre un citostatic devenit clasic - Vincristina (obtinut, si el, dintr-o planta numita saschiu) si mesteacan. Combinatia are un efect foarte puternic, mai ales in tratarea cancerului pulmonar.

Adjuvant in tratamentul HIV - in anul 1994, cercetatorii de la Universitatea Carolina de Nord au raportat ca substantele active din scoarta de mesteacan si din seva de mesteacan au incetinit dezvoltarea virusului care produce SIDA. Curele de cate 4 saptamani, timp in care se consuma seva sau decoct combinat de scoarta de mesteacan, cate un litru pe zi, se pare ca, pe de o parte, inhiba direct dezvoltarea virusului, iar pe de alta parte, amplifica imunitatea organismului.

Artrita (reumatism) - cura cu seva de mesteacan, administrata minimum un litru pe zi, vreme de 3 saptamani, a fost utilizata cu succes in spitale din Rusia, Belarus si Ucraina pentru tratarea durerilor de articulatii. Efectele antireumatice ale sevei sunt amplificate prin aplicarea externa de cataplasme cu pulbere de scoarta de mesteacan pe articulatiile afectate. Acelasi tratament se foloseste si pentru tratarea cu succes a gutei.

Litiaza renala (pietre la rinichi) - se face o cura de 20 de zile cu seva de mesteacan. In prima zi se consuma 0,5 litri, in a doua zi 0,6 litri s.a.m.d., ajungandu-se in cea de a cincea zi la 1 litru, cantitate care se va bea vreme de 10 zile, dupa care cantitatea scade gradat, cu cate 0,1 litri pe zi, asa incat in ultima zi de cura sa se consume din nou 0,5 litri de seva. Este un tratament recomandat de medicina franceza pentru dizolvarea si eliminarea calculilor formati din urati, oxalati sau saruri de calciu.

Cistita - mesteacanul contine principii active cu o actiune diuretica, antiinflamatoare si antibacteriana puternica, fiind astfel un bun remediu in tratarea si prevenirea infectiilor urinare. Se consuma seva, cate un litru pe zi, in cure de 14-21 de zile.

Tratamente externe

Psoriazis - se pun pe leziunile produse pe piele comprese cu seva de mesteacan, care se tin vreme de o ora. Are efect antiinflamator, elimina gradat senzatia de mancarime sau inflamatie. In paralel, se face o cura interna cu cate un litru de seva pe zi. Are efecte exceptionale in psoriazis, fiind un puternic dezintoxicant pentru organism.

Eczemele alergice - se trateaza, de asemenea, cu comprese cu seva de mesteacan, care se aplica de doua ori pe zi, cate jumatate de ora. Dupa aplicatie, locul tratat se lasa sa stea la aer (fara ca pielea sa fie acoperita) vreme de inca jumatate de ora. Se recomanda ca in paralel cu tratamentul extern sa se bea seva de mesteacan, minimum un litru pe zi.

Negi - un leac din medicina populara romaneasca suna asa: "Se ia primavara o ramura tanara de mesteacan si se taie la ambele capete. La un capat i se da foc, ceea ce va face face ca la celalalt capat sa se scurga un suc, care se lasa sa picure pe negi. La sfarsit, cenusa ramasa dupa arderea ramurii de mesteacan va fi de asemenea pusa pe negi. Acest leac se foloseste zi de zi, vreme de 3 saptamani".

Frumusete

Parul gras - se frictioneaza cu seva de mesteacan, cu o jumatate de ora inainte de a fi spalat. Tratamentul se repeta de 5-6 ori la rand, la interval de 2-3 zile, si are efecte foarte bune, dand firului de par stralucire, volum si rezistenta.

Ingrasare - seva de mesteacan are o extraordinara forta de a purifica organismul. Un litru pe zi din acest remediu, consumat intern, elimina apa suplimentara din organism, amplifica tranzitul intestinal, accelereaza metabolismul. Asociat cu o dieta saraca in carne, grasimi si dulciuri, remediul este ideal pentru o cura de slabire, ajutand la scaderea accelerata in greutate fara a pune in pericol sanatatea (seva de mesteacan contine acizi organici, saruri minerale de potasiu, calciu, magneziu si cupru, vitamina B - intregul grup, vitamina C si alte substante nutritive).

Celulita - un studiu francez facut inca din 1937 arata ca seva de mesteacan ajuta la eliminarea tesuturilor adipoase inflamate. Se consuma cate un litru de seva pe zi si, in paralel, se maseaza energic, tot cu seva de mesteacan, fiecare parte a corpului afectata de celulita. Tratamentul dureaza o luna si are efecte spectaculoase.

Precautii si contraindicatii la tratamentul intern

Mesteacanul trebuie utilizat cu precautie in timpul sarcinii si in timpul alaptarii, consumandu-se cantitati mici (sub 200 ml) si supraveghind aparitia oricarui simptom digestiv sau renal neplacut. Seva nu este indicata nici pentru copiii care au o sensibilitate alergica pronuntata sau care se confrunta frecvent cu tulburari digestive.

Persoanele care sunt alergice la aspirina nu trebuie sa foloseasca produse care contin mesteacan.

Datorita efectului pe care il are asupra rinichilor, mesteacanul nu trebuie folosit de cei aflati in criza renala si nici de cei care au afectiuni cardiace decompensate.

Mesteacanul poate produce anumite leziuni usoare la nivelul pielii si, la fel ca majoritatea plantelor, poate cauza reactii alergice.

Decoct combinat de scoarta de mesteacan

Intr-o jumatate de litru de apa, se pun la macerat de seara pana dimineata patru lingurite de pulbere de scoarta de mesteacan, o lingurita de flori de musetel si o lingurita de seminte de in.

Seva de mesteacan

Dimineata se filtreaza acest amestec, punand maceratul deoparte, iar plantele ramase dupa filtrare se fierb la foc mic, in alta jumatate de litru de apa, vreme de 2 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se filtreaza decoctul astfel obtinut si se combina cu maceratul initial, rezultand aproximativ un litru de lichid limpede. Este un preparat foarte puternic din punct de vedere terapeutic si care se poate dovedi destul de agresiv pentru tubul digestiv (mesteacanul este iritativ, motiv pentru care se foloseste musetel). Se incepe tratamentul cu prudenta, consumand un pahar (0,2 litri) pe zi si crescand gradat doza, pana se ajunge la un litru pe zi. O cura dureaza patru saptamani si va fi urmata de 2 saptamani de pauza, dupa care se poate relua.

La copiii intre 8 si 12 ani, se vor administra 0,1-0,3 litri pe zi, iar la cei intre 4 si 8 ani maxim 0,1 litri pe zi, in reprize. Se va tine, in mod special, cont de recomandarea de a se incepe tratamentul cu doze mici (cateva linguri pe zi la inceput), care vor creste gradat, daca nu apar probleme digestive sau alergice. Atunci cand este preparat din scoarta proaspata (de maximum 1 an vechime), acest decoct combinat este un bun substitut pentru seva de mesteacan, care se gaseste doar cateva saptamani pe an.

Cataplasma cu pulbere de scoarta de mesteacan

Trei lingurite de pulbere de scoarta de mesteacan se oparesc cu jumatate de pahar de apa calda si se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie. Dupa trecerea acestui interval de timp, pasta obtinuta se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.




Extract din Muguri de Mesteacan Pufos-Administrare:

50 picaturi, in putina apa, de 1-2 ori pe zi; in asocieri 50-70 picaturi, in putina apa, o data pe zi.

Indicatii:

Adjuvant in rinofaringite repetate la adulti si copii si in general orice episoade respiratorii recidivante, traheite si traheobroniste, sinuzite acute nesupurative, demineralizari si decalcefieri osoase, osteoporoza, gonartroza, coxartroza, dureri osoase la crestere, rahitism, asocieri in paradontoza, gingivite, pioree alveolo dentara, artroza, tonic stimulator general in astenia psihofizica.




Extract din seva de Mesteacan

Recomandari:

cistite si pielo-cistite,litiaza urinara(calculoza urinara),reumatism degenerativ(artroze)

Indicatii: adjuvant in litiaza renala,cistite cronice,artroze si reumatism cronic degenerativ,hipercolesterolemie,celulita,afte si stomatite aftoase,calvitie precoce-administrare orala si locala,dermatoze.

Administrare:

50 picaturi, in putina apa de 2 ori/zi, dimineata si seara in asocieri 50 picaturi, in putina apa o data /zi




Tinctura de mesteacan

Recomandari:

nefrita,sindrom azotemic-uremia,litiaza urinara-calculoza

Indicatii:

sindrom azotemic,uremie,cistite,pielonefrite,uretrite,edeme de origine cardiaca si renala,litiaza renala,colibaciloza,reumatism,artroza,afectiuni ale pielii-eczeme,urticarii cronice,obezitate.

Administrare:

Intern:30 picaturi de 3 ori/zi diluate in 100 ml apa, timp de 30 zile

Extern:comprese cu tinctura diluata in apa


CEAI de MESTEACAN,frunze ( BETULAE FOLIUM )

COMPONENTI PRINCIPALI: saponine, taninuri catehice, flavone, ulei volatil, vitamina E, substante minerale

PROPRIETATI: actiune diuretica, diaforetica, bacteriostatica

INDICATII: intern- in tratarea edemelor, nefritelor, gutei, hipercolesterolemiei, hipertensiunii arteriale, litiazei renale, reumatismului

extern- se recomanda pentru regenerarea parului

MOD DE UTILIZARE: intern, infuzie din 2-3 linguri planta la o cana de apa ; 1-3 cani de ceai in cursul unei zile

extern- spalarea parului si frictionarea pielii capului cu infuzie




Fiecare copac in parte ofera asistenta afectiva si, prin ea, vindecare. Fiecare membru al padurii este un recipient urias de energie, care se transforma in ajutor. Cu o conditie: sa stim sa comunicam cu el;nu toti copacii raspund asteptarilor noastre, nu au toti compatibilitati cu experienta umana, dar majoritatea lor ne pot oferi un ajutor decisiv.

Cand te asezi la radacina unui mesteacan, patrunzi intr-o atmosfera blanda, ocrotitoare, care iti da sentimentul ca te eliberezi de poveri. Un indemn sa credem ca viata nu e facuta doar din lupta, ci ca poate fi adesea placuta si armonioasa.

Calitatile mesteacanului

Calitatea lui dominanta este blandetea, care ne ajuta sa depasim starile de soc.

fizice - lovituri, arsuri, dureri violente.

emotionale - de la neplacerea produsa de o veste proasta si pana la suferinta produsa de pierderea unui apropiat.

Blandetea mesteacanului ne ajuta, de asemenea, sa ne impacam cu noi insine si cu ceilalti, lasand sa izvorasca iubirea si bunatatea.

Eliberarea tensiunilor

Durerile de umeri, de maxilare sau de stomac sunt adesea efectul tensiunii in care traim. Blandetea mesteacanului produce o usurare a consecintelor provocate de stresul cotidian.

Reconcilierea masculin-feminin

Societatea in care traim incurajeaza, in principal, calitatile masculine de lupta si vointa, in timp ce energiile feminine sunt devalorizate. Mesteacanul ne ajuta sa reconciliem aceste doua aspecte, prezente in fiecare din noi, ajutandu-ne sa devenim creativi.

Eliminarea emotiilor

Anumite emotii, precum frica, spaima, furia, ii depasesc adesea pe cei care le cad victime si care isi pierd controlul. Mesteacanul ne ajuta sa facem pace cu noi insine si sa ne acceptam asa cum suntem.

Depasirea suferintelor femeiesti

Numeroase probleme ginecologice rezulta din experiente neplacute, precum avortul, sarcina extrauterina, menstre dureroase etc. Prezenta mesteacanului le ajuta pe femeile chinuite de urme si amintiri neplacute sa-si accepte zona in cauza de pe o noua treapta de intelegere.

Acceptarea schimbarilor

O operatie sau un accident poate sa provoace modificari corporale definitive. Mesteacanul ne ajuta sa ne acceptam noua stare fizica asa cum este.

Depasirea egocentrismului

Mesteacanul ne ajuta, de asemenea, sa ne depasim egocentrismul exacerbat, instaurand in locul ramas liber eul interior.




Mesteacan

24 iunie (solstitiul de vara) - RAC

Caracteristici generale

Persoanele nascute in aceasta zi sunt deosebit de aspre. Faptul ca au o aparenta atat de nevinovata si lipsita de forta ii fereste de dusmani prea puternici. In general, gasesc protectie atunci cand vor, desi par detasati si insingurati. Aerul lor usor rupt de zbuciumul lumii, senin si impacat, ii face foarte agreabili, chiar populari printre cei din jur.

Inima buna a celui nascut sub semnul acestui arbore il fereste de invidie, de ranchiuna, de prejudecati. Are o vizine generoasa si filosofica asupra lumii. Nu-i place sa-si piarda timpul cu fleacuri. Cu toate acestea, intelege universul uman cu toate viciile si slabiciunile sale si tocmai acest lucru il face sa stea deoparte de mizeria lumii. Fara a fi familiar, este iubit pentru sufletul sau bun si intelepciunea cu care-si traieste viata, fara pasiuni inutile si fara dusmanii distrugatoare. Are puncte de vedere bine inradacinate, iar o polemica ar duce sigur la victoria sa. Isi sustine intotdeauna punctul de vedere cu argumente de bun simt, care sunt greu de combatut. Este inteligent si abil in gandire, fara a fi versatil. Creativ, imaginativ, cu spirit pedagogic, reuseste sa armonizeze capacitati intelectuale si mentale care il fac imbatabil intr-o discutie. Reuseste sa asambleze diferitele sale observatii intr-un intreg coerent, ceea ce este un argument in plus pentru inteligenta sa creativa.

Fata de ceilalti afiseaza la inceput o usoara rezerva. Conceptiile sale generale despre viata se pot cataloga drept clasic-traditionaliste. Nu are cerinte materiale foarte mari, dar apreciaza siguranta pe care ti-o dau comoditatile sau utilitatile. Mult mai mari ii sunt cerintele spirituale.

Isi pune tot sufletul in dragoste, dar isi pastreaza demnitatea. Iubeste viata domestica, apreciind-o ca fiind pastratoarea adevaratelor valori. Va cultiva intotdeauna respectul pentru traditie, pentru dragostea de tara, precum si sentimentul apartenentei la o cultura istorica. Mandria de neam este o caracteristica de care nu se jeneaza si pe care o afiseaza cu curaj. Din acest punct de vedere, poate fi considerat anacronic, pentru ca foarte putini mai sunt cei care gasesc ca este o mandrie sa-ti afirmi apartenenta la civilizatie.

Trasatura definitorie: Farmecul magic

Un comentariu:

Cityzen spunea...

Da, Mariana, interesant articol, chiar daca inceputul este luat cu copy/paste din Wikipedia cap. 4 referitor la intrebuintare.Presupun ca tot articolul este o compilatie, ceeace nu scade din meritul domniei tale ca ai adunat datele intr-un singur loc.Am adunat informatii noi despre subiect si de aceea iti multumesc.
O zi buna.