luni, 22 iulie 2013

Plante aromatice



NUCSOARA;                 Folosita in sosurile albe,pireu cartofi,dulciuri(mai ales in cele cu mere),parfumeaza votca.

SCORTISOARA:            Condimenteaza dulciurile pe baza de mere si pere,vinul fiert,mancarea pe baza de orez si carne de oaie.

SOFRAN:          Orez,peste,prajituri.

VANILIA:                      Mai ales pt. ciocolata.

ANASON STELAT:                    (sub forma de praf)asemanator la gust cu anasonul,se asorteaza cu:pasarea,porcul,praz,dovleac,supe,lichioruri.

MAGHIRAN:    Aroma asemanatoare cu a cimbrului,folosit la omlete,cartofi,tocaturi,carne oaie,pui,umpluturi.

OREGANO:      Nelipsit in pizza,se potriveste bine cu sucul de rosii,folosit pt. legume gatite sub forma de salate,pt.oua,branzeturi proaspete,cas,NU suporta fierberea,la supa se pune la sfarsit impreuna cu patrunjelul.

CUISOARE:      Folosit la vin fiert,supe,la sos de vin,marinate,legume reci,carnuri inabusite,mancaruri cu varza acra.

CHIMEN:         Condimenteaza painea,cartofi,saratele;utilizat pt. a freca pulpa de porc la tava inainte de a fi bagata la cuptor,condimenteaza bine unele salate.

MACUL:                       Se presara pe cozonac,paine,produse patiserie.Rumenit usor condimenteaza sosuri pt. legume,orez,paste.

CORIANDRUL: Salate,muraturi,mancare:chinezeasca,mexicana,araba;(are gust asemanator cu patrunjelul).

SALVIA:            Pt. carne grasa,vanat in combinatie cu sos de rosii,aromeaza tocaturi si apa in care fierb pastele.

BUSUIOC:        Se combina cu rosii,otet,lamaie,carora le reduce aciditatea.Pt. mancaruri cu: cu:pui,vitel,miel,porc,iepure.Se combina cu:usturoi,lamaie,cimbru,ulei masline.Macerat in otet da salatelor un gust deosebit.

CIMBRUL:Folosit la salata de rosii,fripturi,sosuri marinate.Usureaza digestia,actiune pozitiva asupra afectiunilor stomacului.

LEUSTEAN:      Combate gazele intestinale.

MARARUL:      Diuretic,pt. salata orientala,de rosii,pt. ciorbe,mancaruri cu ciuperci,mancat pe paine cu unt/branza.

MUSTARUL:     Combate constipatia,gazele intestinale,stimuleaza digestia,daca e folosit in cantitati mici.Pt. salate cartofi,telina,oua rascoapte,maioneze,cu rasol de vaca,carnati,sunca.

PATRUNJELUL:Bogat in saruri minerale care favorizeaza circulatia sangelui,cura de fiertura de patrunjel verde scade Tensiunea Arteriala.Bun pt. salate,sosuri,tocaturi,mancare cu sos,ciorbe,supe.

TARHONUL:     Stimuleaza digestia,tonic,antiseptic.Pt. sosuri si salate.

ROZMARINUL:            Pt. carne pasare,vitel,iepure.Impreuna cu usturoiul e aroma ideala pt miel si oaie.Fripturile la gratar se pot aroma bagand in jar crengute intregi de rozmarin.

DAFIN: Marinate,muraturi in otet,aromeaza apa in care fierbe fasolea boabe,pt. carne de pasare,porc,chiftele marinate.Folosit in cantitati mari are efect narcotic.

ANASON OBISNUIT:    La prajituri,bomboane,desert,pt. mancarurile sarate se foloseste numai la sosuri.pt. carnea de oaie care capata un gust special daca se presara anason in timp ce se frige.



Niciun comentariu: