joi, 21 decembrie 2017

Turta dulce-Codruta



si m-am jucat putin cu aluatul si iata ce a iesit:




Reteta este a Codrutei-blog.codrudepaine.ro
Mi-a placut foarte mult,chiar mi-a adus aminte de turta dulce din copilarie,acele patratele cateodata tari ca piatra,alteori moi,cum aveai norocul sa le nimeresti dar atat de aromate.Turta asta e moale si buna!Si ce e mai minunat de Craciun decat sa miroasa casa a brad,a turta dulce si a cozonac.

Ingrediente:
Amestec condimente:

3 lte scortisoara
1 lta nucsoara
1 lta ghimbir
1/4 lta coriandru
1/8 lta piper
am mai adaugat:
1/4 lta enibahar
1/4 lta cuisoare
Din amestecul de condimente pui 1 lta cu varf sau 2 lte daca vrei mai aromata.

480 gr faina impartita in 150 gr si 330 gr
260 gr zahar alb/brun
125 gr/ml apa
50 gr unt
1ou-50 gr
1/2 lta bicarbonat
1varf cutit sare

Glazura:
100 gr zahar pudra
1 albus
2 Lg apa fierbinte

MDP:

Pregatesti un sirop intai.Caramelizezi o lingura cu varf zahar pana e maro inchis torni 125 ml apa clocotita,lasi sa se topeasca zaharul,pui mixul condimente restul de zahar.Lasi pe foc mediu pana lichidul atinge 75 C,opresti focul.Daca n-ai termometru lasi pana incep sa apara bule pe marginea vasului.Imediat torni toata faina-150 gr odata,amesteci pana e omogena,lasi la racit.Preancalzesti cuptorul foc mediu-175C.
Amesteci faina,sarea,bicarbonat,torni peste ele coca racita,oul,unt,coaja lamaie-optional.Freci pana devine elastic,nelipicios.Asezi hartie in tava.Cantaresti bucati de aluat de 20/40 gr,faci bile,pui la 2 cm distanta in tava.Cat lucrezi aluatul si bilele din tava stau acoperite cu folie plastic/prosop umed.Coci 8 min. bilele mici si 15-20 min. cele mari.Trebuie sa ramana moi la atingere caci se intaresc cand sunt reci.
Glazura:
Bati albusul spuma,adaugi treptat zaharul pudra,bati pana spuma e lucioasa,adaugi treptat apa.
Inmoi turta dulce rece in glazura o acoperi peste tot,lasi la uscat.




Niciun comentariu: