marți, 13 august 2013

Mini prajituri cu fondant




Ingrediente:

Pt blat:
175 g unt nesarat,moale
175 g zahar pudra
3 oua,usor batute
175 g faina cu agent crestere
1-2 linguri lapte

Pt sirop:
50 g zahar pudra
50 ml apa
¼ lingurita esenta lamaie

Pt Umplutura;
150 g zahar pudra
75 g unt moale
3-5 linguri gem capsuni

Pt topping:
2 linguri gem caise,incalzit usor,apoi trecut prin sita
250 g martipan
450 g zahar pudra pt fondant(cu amidon)
colorant:verde,roz,galben
flori zahar pt decor

MDP:
1.Preancalzesti cuptorul la 190 C/Gaz 5.Ungi si captusesti cu hartie o tava patrata de 20 cm.
2.Bati impreuna untul si zaharul pana se lumineaza si e pufos.Adaugi ouale cate putin la un moment dat pana sunt bine incorporate.Daca ti se pare prea fluid mai adaugi o lingura de faina.Adaugi faina si daca amestecul e prea rigid adaugi o lingura lapte.
3.Pui aluatul in tava,nivelezi,coci 35-40 min,pana e maro-auriu si scobitoarea infipta in centru iese curata.
4.Scoti din cuptor,lasi sa se raceasca 5 min,apoi rastorni si lasi la racit complet pe gratar sarma.
5.Pt. siropul de zahar,incalzesti zaharul si apa in cratita pana se dizolva zaharul,adaugi esenta lamaie.
6.Pt. umplutura,bati untul in bol pana e neted si pufos,incet adaugi zaharul pudra.Continui sa bati pana e pufos.
7.Cu mare grija,folosind un cutit foarte lung scoti crusta intunecata de deasupra prajituriisi o intorci cu fata in jos.Apoi tai pe orizontala in ½.
8.Picuri sau ungi baza prajiturii cu sirop si intinzi crema de unt.Deasupra pui gemul si pui cealalta ½ de blat.
9.Infasori prajitura in folie plastic si racesti 2-3 ore asta face ca mai tarziu sa tai prajitura mai usor.
10.Presari fin suprafata de lucru cu zahar pudra si intinzi martipanul de aceiasi masura cu prajitura.Odata prajitura rece ungi partea de sus a ei cu gem de caise trecut prin sita.Ridici cu grija martipanul,pe tort,netezesti partea de sus a tortului si tai excesul de martipan.Tai 25bucati egale patrate de 4 cm.
11.Cerni zaharul pudra pt fondant intr-un castron si amesteci cu destula apa fierbinte pt a face o glazura suficient de groasa pt a acoperi tortul.Pastrezi 3 linguri glazura in alt castron,acoperi cu folie si lasi deoparte.
12.Imparti restul de glazura in 3 boluri.Adaugi cateva picaturi de colorant verde la una dintre glazuri si amesteci sa se omogenizeze.Repeti cu celelalte glazuri sa obtii glazura roz si galbena.
13.Acoperi patratele cu glazura lasand sa curga pe partile laterale in jos pe marginile prajiturii pana se acopera peste tot.Lasi sa se intareasca glazura punandu-le pe un gratar sarma.
14.Torni restul glazura pastrata intr-un cornet cu o duza foarte fina si decorezi simplu.Storci putina glazura pe flori de zahar si le folosesti pt a decora prajiturelele.

Reteta:


Niciun comentariu: