luni, 26 noiembrie 2018

Friptura de ied







Reteta adaptata dupa Spice Rubbed Goat Leg
Am mai gătit ied,dar ăsta mi s-a părut mult mai bun.

Ingrediente:

2 pulpe ied de 5-6 luni

Saramura:

1 c vin rosu
1 lamaie sucul
1 c apa
2 Lg sare
3 catei usturoi zdrobiti
2 Lg zahar
1 lta cimbru

Pt. Frecat carnea:

1 Lg chimion/cimbru
2 lte coriandru macinat
1 ardei iute rosu mic
2 Lg zahar brun
2 lte sumac

Pt.Sos:

8 cepe mici
1 lta boia dulce
1 lta amidon
1/4 din marinada de mai sus
1 lta zahar
1/2 capatana usturoi/7 catei
Piper
putina apa

MDP:

Pui in cutie cu capac carnea,torni saramura sa o acopere.Depozitezi in frigider 10 zile.
Scoti carnea si o acoperi peste tot cu amestecul cu sumac.Masezi.
In tava asezi ceapa taiata pestisori presari zahar,piper torni marinada si apa si usturoiul feliat.Asezi deasupra carnea,picuri putin ulei,sigilezi cu folie,lasi cateva ore sa ajunga la temperatura camerei,dai la cuptor la 180°C cca 2 ore.Scoti folia,vei observa ca si-a lasat carnea suc.Mai lasi cca 1/2 ora.Scoti carnea din tava,o scoti pe farfurie o pui in cuptor cu focul stins.Asezi tava pe foc,reduci sosul,pasezi daca vrei sau lasi asa,adaugi amidonul si boiaua/ bulion ce vrei.Cand sosul are consistenta dorita servesti.
Garnitura mea a fost compusa din cartofi natur mangaiati cu sosul de ceapa si garnisiti cu marar si fasole grasa cu aioli si decor patrunjel.

In reteta originala carnea se pune pe gratar.N-a avut chef sotul sa incinga gratarul asa ca am copt-o si aprecierea sotului a fost ca a mancat ca la restaurant.Magulitor, nu?

Niciun comentariu: