duminică, 9 martie 2008

FRUCTOZA nu este benefica organismului

De obicei,majoritatea zaharului consumat este" zahar ascuns ",provenind din sucuri si bauturi dulci,care contin aproximativ 10 lingurite de zahar la un pahar,precum si din deserturi.Stiti ca o felie de tort poate sa contina 10-12 lingurite de zahar?Un pahar de iaurt cu fructe are cam tot 10 lingurite de zahar.Multe sorturi de cereale si fulgi au 50% din calorii sub forma de zahar.
Unii considera ca fructoza, zaharul din fructe,ar fi un inlocuitor ideal al zaharozei,uitand ca fructoza obtinuta din fructe e tot un zahar rafinat,dar metabolizarea ei in ficat este diferita.
Viteza de absorbtie a fructozei este mai mica decat aceea a glucozei,deci glicemia nu va creste asa de mult.Fructoza creste lipoproteinele cu densitate joasa ( LDL),adica fractiunea daunatoare de colesterol,precum si trigliceridele,adica grasimile din sange,favorizand procesele de imbatranire,incat nu reprezinta nici un avantaj fata de zaharul obisnuit.
Alimentele bogate in fructoza -zaharul,mierea,bauturile dulci si produsele de patiserie- pot fi la fel de daunatoare ca grasimile saturate,scrie Victor A.Zammit, seful sectiei de biochimie celulara de la Institutul de Cercetari din Ayr,Scotia.
Ultimii zece ani au aratat ca organismul metabolizeaza fructoza cu totul altfel dacat glucoza simpla.Fructoza este deviata, in mod selectiv, spre ficat si pentru a forma grasimi.In ficat, fructoza e metabolizata pentru a furniza una din caramizile trigliceridelor.O dieta bogata in fructoza stimuleaza direct si ficatul, pentru a produce trigliceride,care sunt la fel de primejdioase ca bombardarea ficatului cu insulina.Fructoza poate avea acelasi efect ca secretia frcventa de insulina, ce survine in urma meselor dese.
Cercetari indelungate au aratat ca fructoza poate produce rezistenta fata de insulina si, pe termen lung, produce ateroscleroza.
In anul 2001, la Clinica de Nutritie a Universitatii Minesota,Minneapolis,24 de voluntari sanatosi au fost hraniti, timp de 6 saptamani, cu o dieta in care 17% din aportul total de energie provenea din fructoza.Dupa 6 saptamani,voluntarii au primit o alimentatie indulcita cu glucoza si aproape total lipsita de fructoza.Rezultatele au fost dramatice, mai ales la barbati,care s-au dovedit mai sensibili la fructoza decat femeile.Dieta cu fructoza a produs niveluri mai ridicate de trigliceride,in comparatie cu dieta cu glucoza.Si mai importanta a fost constatarea ca, in dieta cu fructoza, nivelul trigliceridelor sanguine era cel mai ridicat imediat dupa mese,cand aceste grasimi dauneaza cel mai mult arterelor.
La fabricarea bauturilor dulci se folosesc cantitati foarte mari de fructoza, deoarece este mai dulce decat glucoza.
De cativa ani, industria alimentara foloseste un indulcitor ieftin,siropul de porumb,care in mod virtual,este fructoza pura.

Sursa:
Alimentatie inteligenta -Dr.Emil Radulescu

Niciun comentariu: