Exista inca multi care cred ca alimentatia cea mai buna trebuie sa fie bogata in proteine, mai precis carne.
Observatiile din ultimile decenii au aratat ca populatiile care se hranesc predominant cu glucide din cereale,legume,zarzavaturi si fructe au o vitalitate deosebita.
In zilele noastre, sportivii de performanta, supusi la eforturi de durata,nu mai cred in mitul alimentatiei hiperprotidice si consuma mai ales produse cerealiere integrale si fructe.
...principala sursa de energie a omenirii o reprezinta glucidele, care, in functie de zona geografica, constituie 45-75% din aportul caloric total.
Cu exceptia laptelui mamiferelor,care contine lactoza,produsele de origine animala sunt lipsite de glucide.Acestea se gasesc in fructe,zarzavaturi,cereale,cartofi si legume.Fiecare dintre aceste alimente vegetale ofera un anumit fel de glucide, motiv pentru care e bine sa cunoastem cate ceva despre structura si asimilarea lor,pentru a fi utile in hrana noastra.
Glucidele din plante, numite monozaharide, dintre care glucoza constitue cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman.
Un alt monozaharid important este fructoza sau levuloza,care se gaseste in unele plante si in miere.
Cea mai raspandita forma de glucid din natura si totodata cea mai importanta sursa de energie pentru om si animale este amidonul,care se gaseste in frunze,radacini,seminte si tuberculi.
Amidonul cuprinde toate polizaharidele ce pot fi digerate complet in tubul digestiv uman,in timp ce polizaharidele neamidon le cuprind pe cele ce nu pot fi digerate si absorbite complet.Polizaharidele neamidon , ca celuloza,hemiceluloza si pectina,sunt cunoscute si sub denumirea de fibre sau substante de balast.
Digestia glucidelor incepe deja in cavitatea bucala,motiv pentru care se recomanda mestecarea amanuntita a alimentelor.Glandele salivare secreta ptialina sau amilaza,care ataca amidonul format din sute pana la mii de molecule de glucoza,transformandu-l in dizaharidul maltoza.
Aciditatea gastrica sub pH 4 inactiveaza ptialina, deci digestia amidonului poate continua in stomac,cat timp pH-ul nu e mai mic de 4.Proteinele animale determina o crestere mai accentuata a aciditatii gastrice, impiedicand digestia amidonului.
Dupa parasirea stomacului, digestia glucidelor e favorizata de mediul alcalin din duoden si din restul intestinului subtire,ajungandu-se la glucoza ce poate fi absorbita si depozitata in ficat si in celulele musculare,sub forma de glicogen,servind ca rezerva de energie.
Monozaharidele, ca glucoza, fructoza,galactoza, se absorb imediat, caci nu e nevoie de nici o digestie prealabila,nivelul glicemiei crescand brusc.
...,dupa ingestia de glucide rafinate(zahar,miere),organismul este inundat de glucoza.
Cresterea glicemiei(glicemia,adica nivelul glucozei din sange) declanseaza o secretie masiva de insulina, care face ca glucoza sa fie depozitata sub forma de grasime si de glicogen.Posibilitatea depozitarii glicogenului este limitata la aprox. 1,5 kg,restul de glucoza se transforma in grasime.
Insulina secretata in exces, ca raspuns la " inundarea" cu glucoza, produce o scadere a glicemiei mai mult decat necesara, ajungandu-se la cunoscuta stare de hipoglicemie.
Hipoglicemia,la randul ei,declanseaza un lant de reactii, caci creierul inregistreaza scaderea zaharului din sange si face ca sistemul nervos simpatic sa elibereza adrenalina si alti hormoni,care vor produce transpiratie,tremuraturi,tahicardie,palpitatii,neliniste,tulburari de concentrare,stari de slabiciune,ameteli si uneori tulburari de vedere si de vorbire.Si stiti ce se imtampla?Persoanei respective i se administreaza o noua doza de dulciuri si cercul vicios continua
...concentratiile crescute de insulina in sange constitue un factor de risc pentru infarctul miocardic.
Dulciurile de tot felul- mierea,prajiturile,torturile,ciocolata,biscuitii si bauturile dulci-contin o cantitate foarte mare de zaharoza, care e desfacuta extrem de repede in glucoza si in fructoza, ducand la o crestere repida a glicemiei.
Cafeina din cafea,ceai si alte bauturi,ca si teobromina din cacao si din ciocolata,stimuleaza transformarea glicogenului in glucoza si eliberarea de insulina.
... ,glucidele complexe ca amidonul din cerealele nerafinate,legume,zarzavaturi si chiar zaharul din fructe inglobat in fibre, asigura o eliberare treptata a monozaharidelor,impiedicand hiperglicemia si secretia excesiva de insulina,..
... ,alimentele nerafinate,contin vitaminele esentiale-in special, cele din grupa B-,necesare unui metabolism eficient.
Sursa:
Alimentatie inteligenta -Dr.Emil Radulescu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu