sâmbătă, 7 martie 2015

Franzelute aurii





Ingrediente:

700 g faina tip 650
300 ml lapte
2 oua(cca105 gr)
35 g drojdie proaspata
1 lingura sare neiodata
1 lingura zahar
susan,mac

Mdp:

In bol mare dizolvi drojdia in lapte rece,pui zahar,oua,amesteci bine cu lingura lemn.Intr-o parte pui toata faina,amesteci putina cu lichidul cu drojdie,presari deasupra putina faina,lasi la crescut,la temp camerei.Cand a crescut amesteci toata faina,framanti,nu mai adaugi fainaCantaresti coca care trebuie sa aiba 1095 gr.Pui in bol uns cu ulei,rotesti coca sa se unga,acoperi cu prosop umed/pui capac,lasi la crescut sa se dubleze.Cand s-a dublat intinzi coca presari sarea,mai framanti putin.Tai coca in 3 bucati,cantaresti coca trebuie sa ai 3 bucati de 365 gr fiecare.Formezi franzelele ,intinzi pe suprafata infainata fin,cu sucitorul un dreptunghi,rulezi stransle pui in tava de 36 cm in care pui hartie de copt.Hartia o tai cat latura mare(33 cm)si o lasi mai lunga de 51 cm ,trasezi linii paralele la 5,7,10,7,10.7 cm,pliezi linia de la 7 peste cea de 10,obtii o cuta ,apoi din nou cea de 7 peste cea de 10 ai obtinut a 2 a cutaintorci hartia,ridici cele 2 cute in sussi pliezi pe liniile de 5 cm, pui franzelele,lasi la crescut,cand s-au dublat,tai cu cuterul uns cu ulei cateva diagonale,ungi cu ou daca vrei sa fie aurii,daca le vrei mai bronzate cand le lasi la crescut le ungi cu ulei iar cand le dai la copt ungi cu ou,presari susan.Coci la 220C,cca 30 min.Cand le pui in cuptor pulverizezi pe peretii cuptorului apa,inchizi usa repede,lasi 30-40 secunde repeti pulverizarea,pulverizezi si franzelele,mai repeti o data pulverizarea,apoi coci fara abur.Se mentin fragede 3-4 zile,fara sa le tii in punga hartie/prosop bumbac,le pot manca si copii mici.

Nota: sarea iodata ,apa cu clor inhiba fermentarea.

Niciun comentariu: