vineri, 13 martie 2015

Paine alba cu lapte

Ingrediente:

500 g faina tip 650
25 g drojdie proaspata
3 linguri ulei
150 ml lapte
150 ml apa plata
¾ lingura sare neiodata
1 lingurita zahar
3 linguri ulei
1 ou mic pt uns
susan/mac/seminte in,etc.

MDP:

Dizolvi drojdia in apa rece,adaugi::zahar,ulei,lapte,pui intr-o parte a bolului faina,amesteci putin (cu lingura lemn)din ea cu lichidul in care ai dizolvat drojdia,presari putina faina si deasupra,pui capac,lasi la crescut,la temp. camerei.Cand a crescut amesteci toate cu lingura lemn,apoi framanti,ungi bolul cu ulei,pui coca,o rotesti sa se unga peste tot,pui capac/prosop gros umed,lasi sa se dubleze.Scoti din bol intinzi coca,presari sarea,framanti putin sa se distribuie in aluat.Formezi painea,o ungi deasupra cu ulei,asezi peste ea o hartie copt unsa bine cu ulei(sa fie in contact cu aluatul),lasi pana ajunge la marginea formei.Cand a ajuns,crestezi cu un cuter inmuiat in ulei,mai lasi foarte putin sa stea,ungi cu ou presari susan/ce doresti.Coci in cuptor preancalzit la 220 C,35 min.Cand bagi painea in cuptor pulverizezi pe peretii acestuia apa,inchizi repede si mai repeti operatia de 2-3 ori.Dupa ce s-a copt nu o scoti imediat din cuptor o lasi cu usa deschisa cca 10-15 min.

Nota: sarea iodata opreste fermentarea

Niciun comentariu: